Hlavní navigace

Rychlý nástup sítí 5G, LTE ale dech neztrácí

8. 7. 2020

Sdílet

Ačkoli je zavádění 5G sítí horkou aktualitou i v České republice, operátoři pokračují ve výstavbě 4G (LTE) sítí. Globální pokrytí 4G sítí dosáhlo na konci roku 2019 přibližně 80 % populace.

Předpokládá se, že v roce 2025 dosáhne více než 90 %. Také 4G sítě se vyvíjejí, aby poskytovaly zvýšenou kapacitu a vyšší přenosovou rychlost dat. V současné době je v provozu 797 komerčních 4G sítí. Z toho 315 bylo upgradováno na LTE-Advanced a komerčně bylo spuštěno 37 gigabitových LTE sítí.

Sítě 5G ale nezůstávají pozadu. V Jižní Koreji poskytovatelé služeb rychle vybudovali 5G sítě, které pokryly velkou část země. Koncem roku 2019 dosáhlo pokrytí populace 5G ve Švýcarsku více než 90 % a očekává se, že během roku 2020 bude dále růst.

Budování pokrytí 5G sítěmi lze rozdělit do tří kategorií:

  1. Rádiové rozmístění v nových pásmech v rozsahu sub-6GHz
  2. Nasazení v milimetrových vlnových pásmech
  3. Nasazení ve stávajících LTE pásmech pomocí technologie dynamického sdílení spektra

Díky prvním dvěma způsobům šíření 5G sítí by mohlo celosvětové pokrytí dosahovat v roce 2025 až 55 % světové populace.

Dalších 10 % pokrytí pak může přinést využití technologie dynamického sdílení spektra. To (například jde o řešení Spectrum Sharing od Ericssonu) umožňuje rychlé nasazení sítí páté generace na stávající pásma pro všechna zařízení, která 5G podporují a využívají 4G spektrum.

Operátoři tak nemusí před nasazením nového „5G“ spektra znovu budovat infrastrukturu, ale mohou rychle využívat 5G na stejných frekvencích jako dnes 4G.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?