Hlavní navigace

SAP analyzuje hru české hokejové reprezentace

28. 4. 2015

Sdílet

Národní tým České republiky bude jako první hokejový tým na světě moci během mistrovství světa v ledním hokeji 2015 v Praze a Ostravě využívat aplikaci SAP Match Insight. Díky tomu budou mít trenéři k dispozici před každým dalším zápasem podrobná analytická data o předcházejících zápasech všech soupeřů, stejně jako o vlastních.

Trenéři mohou vidět vizualizované analýzy zápasu z celkem devíti různých herních situací a situace filtrovat podle 37 různých ukazatelů. To jím umožňuje detailně poznat hru a odhalit případné chyby či slabiny. Ať již vlastní, tak soupeřovy.

Na základě této analýzy mohou trenéři správně určit taktiku na následující zápas nebo ji dokonce upravit během hry. Až dosud byl trenér odkázán jen na svou zkušenost. Analýza probíhala z velké části jen na základě postřehu při pozorování zápasu. Během letošního hokejového šampionátu v Praze a Ostravě bude mít ale český národní tým možnost z videozáznamu získat mnohem detailnější informace díky SAP Match Insight.

„Síly jsou v dnešním hokeji velmi vyrovnané, o vítězi a poraženém často rozhodují opravdové drobnosti,“ říká Slavomír Lener, generální manažer české hokejové reprezentace a pokračuje: „Skutečně detailní informace o hře soupeře nám mohou pomoci lépe odhalit jeho slabá místa. Věřím, že třeba i SAP Match Insight může být tím malým zrnkem, které převáží misky vah na naši stranu.“

Aplikace SAP Match Insight je pilotní projekt, který vychází z principu využití in-memory platformy SAP Hana, která mění možnosti zpracování strukturovaných a nestrukturovaných dat.

Podobné řešení jako nyní dostává český hokejový tým, využívala i německá fotbalová reprezentace i na loňském mistrovství světa v Brazílii, kde získala titul.

„Videotrenéři na celém světě spoléhají především na svůj vlastní zrak, postřeh a zkušenost. V časovém stresu jsou ale schopni zaměřit se jen na ty nejdůležitější ukazatele,“ vysvětluje Jan Procházka, videotrenér české hokejové reprezentace a doplňuje: „SAP Match Insight umožňuje jít do velkého detailu a na nejdůležitější herní situace se zaměřit z několika pohledů. Výrazně to také usnadňuje komunikaci s týmem, mohu totiž konkrétním hráčům obratem zaslat specifickou situaci, kterou si mají nastudovat. Díky této aplikaci budu schopen připravit mnohem více a mnohem přesnějších informací, než bylo možné doposud. Podle mého názoru mohou nástroje jako je SAP Match Insight hokej velmi výrazně proměnit a možnost ho využívat bude během mistrovství světa v Praze naší velkou výhodou.“

Společnost SAP není ve sportu rozhodně nováčkem. Kromě dodávky aplikace SAP Match Insight fotbalového reprezentaci Německa a hokejovému týmu ČR, je například od letošního roku oficiálním dodavatelem statistiky pro web NHL.com.

I v tomto případě přinášejí výpočetní vlastnosti platformy SAP Hana fanouškům možnost nahlédnout do mnohem větších detailů, než byli zvyklí doposud. Kromě toho tato platforma a na ní postavená řešení našla uplatnění například v tenise, díky loni ohlášenému partnerství s WTA, basketbalu a dalších sportech. Technologie SAP a platformu SAP HANA využívá také závodní tým McLaren-Honda Formula 1.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality