Hlavní navigace

Sdílené podnikové služby v České republice rostou o 20 procent

19. 10. 2015

Sdílet

V České republice v současné době funguje přes 180 center sdílených podnikových služeb. Jde o nadnárodní společnosti, které se rozhodly do Česka situovat některé své agendy, anebo o firmy, které se živí outsourcingem podnikových procesů.

Z těchto center se tedy pro zákazníky po celém světě poskytují služby v oblastech jako jsou účetnictví, personalistika, IT, komunikace, marketing, podpora zákazníků či vývoj a výzkum. Jednotlivá centra zaměstnávají obvykle stovky až tisíce pracovníků, z nichž má více než 70 % vysokoškolské vzdělání.

„Právě kvalitní lidské zdroje jsou jedním z důvodů, proč Česká republika patří mezi investory k nejoblíbenějším lokalitám. Díky tomu se dá v relativně krátkém časovém horizontu očekávat příchod dalších podobně zaměřených investic,“ uvedl Ota Kulhánek, prezident asociace ABSL, která aktuálně registruje zvýšený zájem investorů především o menší města, jako jsou Olomouc, Pardubice a Plzeň.

Růst do budoucna předpovídá i agentura CzechInvest.

„V uplynulých pěti letech pomohl CzechInvest zprostředkovat 51 investičních projektů z oblasti strategických služeb a nově rozjednané investiční projekty nasvědčují dalšímu růstu,“ uvedl Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest, a dodal: „V České republice jsou totiž pro tento typ podnikání ideální podmínky, například v podobě vysokoškolsky vzdělaných a jazykově vybavených lidí. Svou roli hraje i kulturní blízkost k zemím západní Evropy a fakt, že z pohledu zahraničních pracovníků jsme zemí, kde se dobře žije. Do budoucna lze tedy očekávat další růst tohoto typu investic, protože ještě nebyl využitý celý potenciál, který celá Česká republika má a nabízí.“

Právě ze západní Evropy se rekrutují dvě třetiny zákazníků českých center sdílených podnikových služeb. Centra dále pracují například pro zákazníky ze střední a východní Evropy, Severní Ameriky, středního východu, Afriky či Asie.

Dle odhadů ABSL by segment mohl růst podobným tempem i v následujících letech. Do roku 2020 by měl co do počtu zaměstnanců dosáhnout na kulatých sto tisíc.

Dle nedávno realizovaného průzkumu ABSL totiž 62 % společností, které již v tuto chvíli působí na českém trhu sdílených podnikových služeb, plánuje v následujícím období expanzi, a to v podobě rozšíření nabídky svých služeb.

V souvislosti s těmito plány, stejně jako s příchodem nových investorů, se jednou z hlavních pracovních pozic stává personalista-náborář. Na něm a jeho schopnosti získat, motivovat a udržet kvalitní pracovníky, totiž bude záviset úspěch chystaných projektů,“ okomentoval Ota Kulhánek.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?