Hlavní navigace

Solaris 11 na trhu, nabízí širokou podporu pro cloudy

5. 12. 2011

Sdílet

Jde prý o první plně virtualizovaný operační systém - má vestavěnou podporu pro komplexní virtualizaci OS a síťových i úložných prostředků. Tato virtualizace je navržena tak, aby u serverů Oracle VM mohla být provedena jak na platformě x86, tak i Sparc, což s sebou nese flexibilitu nasazení i možnost bezpečné live migrace (přenos virtuálního stroje bez přerušení služby).

Zóny (Solaris Zones) umožňují škálování až na stovky zón na jednom fyzickém uzlu s až 15krát nižšími nároky oproti technologii VMware a bez omezujících limitů na zdroje typu paměť, síť, procesor či úložiště. Nově integrovaná síťová virtualizace umožňuje zákazníkům vytvářet strukturu vysoce výkonných a levných datových center v rámci jediné instance operačního systému. Výsledkem je vysoká flexibilita, řízení šířky pásma i neustálý přehled o chování systému.

Systém nabízí i komplexní správu napříč celou infrastrukturou (operační systém, fyzický hardware, síť, úložiště i virtualizační vrstva). Řešení pro správu Enterprise Manager Ops Center, nyní součást podpory systému, umožňuje konvergovanou správu systémů a nabízí napříč celou firmou centrální řízení hardwaru, operačních systémů i virtualizace.

Souborový systém Solaris ZFS poskytuje správu dat i úložišť, přináší vysokou integritu dat, okamžité přesouvání dat mezi úložišti, rychlé šifrování a škálovatelnost umožňující ukládat a spravovat v podstatě neomezené množství dat. Systém ZFS nabízí také deduplikaci dat, která zákazníkům umožní snížit ve virtualizovaném prostředí až 10krát nároky na ukládání dat.

Solaris 11 je také navržen jako zabezpečený (secure by default), včetně bezpečného spouštění, přístupu k úrovni administrátora na základě rolí a nízkého dopadu auditu na nasazování datových center jak v rámci cloudu, tak i v v jejich tradiční podobě.

Další vylepšení zahrnují optimalizovanou správu sdílené paměti a integrované řízení zdrojů. Systém je proto vhodnou platformou pro provoz kritických podnikových aplikací jak ve virtualizovaném, masivně horizontálně škálovaném prostředí, tak i v prostředích integrovaných vertikálně.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?