Hlavní navigace

TP-Link dává na trh gigabitový MU-MIMO router

1. 3. 2020

Sdílet

Router Archer C80 nabízí podporu standardu Wi-Fi 802.11ac Wave2, díky čemuž dosahuje jeho rychlost bezdrátového připojení až do 1300 Mb/s v pásmu 5 GHz a 600 Mb/s v pásmu 2,4 GHz. Pro jednodušší úlohy typu odesílání e-mailů nebo surfování na webu lze používat připojení v pásmu 2,4 GHz, u aplikací náročnějších na šířku pásma, jako jsou on-line hry nebo streamování ve formátu HD a vyšším, pak využijete komunikaci v pásmu 5 GHz. Obě pásma dokážou fungovat vedle sebe.

Čtyři externí antény podporují technologii Beamforming neboli formování paprsku. Ta dokáže detekovat vzdálenější koncová zařízení či zařízení s nižším výkonem, a směřovat signál Wi-Fi přímo k nim. Tím zvýší sílu signálu dostupného pro dané zařízení a zároveň i možnou vzdálenost připojených zařízení od routeru.

Jedním z hlavních benefitů routeru Archer C80 je efektivní komunikace díky technologii MU-MIMO, která umožňuje souběžné připojení více zařízení v tom nejlepším aktuálně dostupném pásmu. V důsledku toho na jednotlivých zařízeních ani nepoznáte odezvu a například on-line video si pustíte bez nepříjemného sekání. Konkrétně v tomto případě router podporuje standard 3 x 3 MIMO, a dokáže tak vysílat a přijímat data ve třech proudech. U počítačů, jež jsou s tímto standardem také kompatibilní dochází k dokonalému spárování a mnohem vyšší účinnosti oproti routerům s 2 x 2 MIMO.

Mezi další specifikace se řadí funkce Smart Connect, jež routeru napomáhá při automatickém přepínání každého zařízení k aktuálně nejlepšímu dostupnému Wi-Fi pásmu, nebo funkce s názvem Airtime Fairness, která brání zpomalování starších zařízení připojených k síti. Důsledkem je hladká bezdrátová komunikace bez odezvy.

Součástí routeru jsou gigabitové ethernetové porty, z nichž jeden je typu WAN a čtyři LAN.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?