Hlavní navigace

Vize budoucnosti z Intel Labs

26. 6. 2013

Sdílet

Společnost Intel zde prezentovala inovativní projekty, na jejichž vývoji pracuje samostatně i ve spolupráci s partnery. Konferenci zahájil technologický ředitel společnosti Justin Rattner, který představil zhruba dvacítku revolučních projektů.

Prezentace projektů na Research@Intel byly rozmístěny do čtyř různých zón:
• Zlepšení života. Jako příklad může sloužit prezentace na takzvané „Shelf Edge Technology (SET)" a dokáže detekovat zákazníka v obchodě a nabídnout mu podstatně vyšší uživatelský komfort přímo podle jeho požadavků. Pokud například vůz potřebuje nový vzduchový filtr, SET dokáže za použití servisních záznamů upozornit majitele na nutnost jej zakoupit v momentě, kdy vejde do prodejny s náhradními díly.
• Datová společnost. Vedle posunutí hranic možností pracovat s velkými datovými objemy klade Intel Labs důraz na výměnu dat mezi jednotlivci. Výzkumní pracovníci prověřují způsoby, jak optimalizovat digitální infrastrukturu směrem k lepšímu získávání digitálních informací, jejich pohybu i snadné a účinné práci s nimi. V prezentaci nazvané „Živé datové komunity" kombinují výzkumníci z Intel Labs veřejná a osobní data s kontextovými algoritmy tak, aby identifikovali nejužitečnější informace, které posléze předloží jednotlivcům. Například čidla kvality vzduchu v konkrétní čtvrti mohou alergiky během sezóny varovat před rizikovými místy.
• Vše inteligentní. Inovace transformují neživé předměty a propůjčují jim schopnost vnímat. Za pozornost stojí projekt vývoje snadno použitelných nástrojů, které automatizují kontextová vodítka s již existujícími čidly tak, aby domácnost dokázala reagovat na konkrétní potřeby obyvatel. Prezentace např. ukazuje, jak snadno mohou webová kamera a hudební systém fungovat jako zabezpečovací systém.
• Technické zásady. Technologické stavební kameny – včetně obvodů, architektury a softwaru – vytvářejí základ pro všechny výše zmíněné oblasti. Například prezentace nazvaná „Ochrana dat z čidla" využívá hardware a software vyvinutý společností Intel k ochraně osobních informací zaznamenaných kamerami, mikrofony a GPS lokátory mobilních zařízení.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality