Hlavní navigace

Vláda schválila Digitální Česko 2.0 – dohlídne na regulaci internetu?

21. 3. 2013

Sdílet

Pro internetovou komunitu patří podle Jiřího Průši ze společnosti CZ.NIC mezi ta nejdůležitější ustanovení patří nově vložená kapitola „Doménová jména“, která částečně reaguje na regulační snahy Evropské komise i celosvětový vývoj v oblasti internetu a snahu některých, především mimoevropských států, o kontrolu nad internetem.

V otázkách správy internetu prý Česko upřednostní samoregulační principy před případnými legislativními opatřeními.

Další z nově přidaných kapitol se podle Průši zaměřuje na podporu DNSSEC, který je autory strategie zasazen zejména do souvislosti s důvěrou uživatelů. V rámci podpory DNSSEC se Ministerstvo průmyslu a obchodu zavazuje předložit vládě ke schválení materiál zaměřený na podporu rozšíření technologie DNSSEC ve veřejné správě a při využívání jejích elektronických služeb.

Podle průzkumu provedeného sdružením CZ.NIC na 250 doménách úřadů včetně měst a obcí využívá DNSSEC 28,8 % institucí veřejné správy méně, tj. přibližně o 10 % bodů méně než činí průměr v doméně .cz. Situace je tak zde zcela opačná, než u IPv6, kde stát, zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, sehrálo při zavádění této technologie pozitivní roli.

K rozšíření DNSSEC ze strany veřejné správy by měl podle zprávy Jiřího Průši přispět i připravovaný „Strategický rámec rozvoje veřejné správy a e-Governmentu 2014+“ z dílny Ministerstva vnitra, který počítá s podepsáním všech domén klíčových služeb eGovernmentu za pomoci DNSSEC do konce roku 2014 a všech elektronických služeb veřejné správy do konce roku 2015.

Ve vztahu k IPv6 je zajímavá kapitola, kdy vláda přiznává, že zatím neimplementovaly všechny orgány státní správy a slibuje aktivní prosazování povinností, které jednotlivým orgánům státní správy z původního usnesení vyplývají.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se podle Průši nebálo věci pojmenovat pravými jmény a upozornit na stěžejní zajištění podpory IPv6 v rámci KIVS (Komunikační infrastruktury veřejné správy) včetně CMS (Centrální místo služeb).

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?