Hlavní navigace

Vodafone se bude stěhovat do speciální ekologické budovy

11. 7. 2011

Sdílet

V této lokalitě na samém okraji Prahy již sídlí například Siemens a novou budovu zde staví i Komerční banka. Vodafone má v nové centrále začít působit ledna 2015. Jedním z důvodů pro stěhování jsou údajně rostoucí nároky Vodafonu na ekologické parametry sídla. Nová centrála bude mít prý jako jedna z prvních administrativních budov v Praze certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a díky ekologicky šetrnému chodu navíc operátor dlouhodobě významně ušetří provozní náklady v nové budově.

Současná centrála tento standard podle zástupců Vodafonu nenabízí, přestože i v ní se podařilo nastavit úsporný režim, díky němuž operátor omezuje spotřebu vody a energie a využívá obnovitelné zdroje. Díky použitým technologiím v souladu s certifikací LEED dosáhne Vodafone podstatného snížení energetické náročnosti budovy, zejména na vytápění a chlazení. Budova bude spotřebovávat jen zhruba třetinu energií ve srovnání s běžnými budovami podobné velikosti. Vodafone v nové budově chce také maximálně používat recyklované materiály a místní zdroje.

Současná nájemní smlouva v areálu Na Vinici, kde je Vodafone od roku 2000, vyprší začátkem roku 2015. I v nové budově bude Vodafone v nájmu. Novou centrálu začne společnost Finep stavět v příštím roce.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?