Hlavní navigace

Vodafone výrazně rozšířil svou síť 5G, pokrývá jí už pětinu české populace

5. 2. 2021

Sdílet

Vodafone spustil pro zákazníky v Česku pátou generaci mobilních sítí 5G loni 1. října v pěti městech a  vybraných stanicích pražského metra. Nyní je 5G signálem alespoň částečně pokryto přes 130 měst i menších obcí -- jde například o Aš, Český Těšín, Liberec i České Budějovice, Český Krumlov, Havlíčkův Brod, Vrchlabí, Kladno nebo Rokycany.

Signál tak pokrývá více než pětinu celé české populace, je tedy dostupný pro zhruba 2 miliony obyvatel. Může za to navýšení počtu vysílačů, které Vodafone technologií 5G osadil.

Zatímco v říjnu šlo o zhruba 80 základnových stanic, aktuálně už jde o více než 700 vysílačů. Pokryto sítí 5G od Vodafonu je už i 35 stanic pražského metra.

Kde je dnes možné se k síti 5G připojit, ukazuje mapa pokrytí Vodafonu.

„Pokračujeme v rozšiřování 5G pokrytí s pomocí technologie Dynamic Spectrum Sharing, která umožňuje na jednom frekvenčním přídělu spektra a Single RAN technologii obsluhovat současně 5G a LTE zákazníky. Je to významný krok, díky kterému lze efektivně využívat přidělené spektrum a který v kombinaci s chystaným vypnutím sítě 3G pomůže značně zvýšit kapacitu sítě pro narůstající potřeby našich zákazníků,“  dodává Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu.

Celoplošné vypnutí 3G sítě Vodafone plánuje na konec března 2021. Kmitočty, na kterých starší mobilní síť 3G funguje, se tak uvolní pro LTE a 5G.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?