Hlavní navigace

Vyděračský malware? Častější, než si myslíte

30. 6. 2015

Sdílet

Víc než třetina firem má podle průzkumu, který udělala v rámci evropské konference Infosecurity firma Eset, vlastní zkušenosti se zašifrovanými daty a následným požadavkem na výpalné, nebo jejich manažeři bezprostředně znají firmu, která takové zkušenosti má.

“Ukazuje se, že vyděračský malware je v praxi až překvapivě rozšířený,” komentuje Mark James, bezpečnostní specialista společnosti Esetu.

Respondenti považují vyděračský malware za reálné nebezpečí. 84 procent jich souhlasilo s tezí, že jejich firma by případným úspěšným útokem ransomware utrpěla „vážné škody“. 31 procent respondentů se dokonce přihlásilo ke konstatování, že „zaplatit výpalné by byla jediná možnost, jak nepřijít o zašifrovaná data“.

„Ransomware je jedním z nejnebezpečnějších typů malware, protože má opravdu velký destruktivní potenciál. Průzkum ukázal, že experti na IT bezpečnost často nejsou na tento typ hrozby připraveni.Podíl těch, kdo by byli ochotni platit výpalné, je přitom znepokojivě vysoký. Znamená totiž, že je vysoký podíl firem, které nevěří, že jejich data jsou dobře zálohovaná a dostupná pro obnovu,“ dodává James.

Obranou proti vyděračskému šifrovacímu malware je jednak prevence samotného útoku, tedy obezřetnost uživatelů a používání kvalitního bezpečnostního řešení, a také prevence následků případné úspěšné infiltrace systémů. Ta spočívá v implementaci řešení pro zálohování a obnovu.

„Důležité je, aby firma průběžně testovala svou schopnost data skutečně obnovit. To je totiž důležité i z mnoha dalších důvodů, než jen kvůli odolnosti vůči vyděračům,“ uvádí James.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?