Hlavní navigace

Vytvářet vizuálně bohaté obchodní aplikace pro různé platformy umožní novinka Embarcadera

3. 9. 2011

Sdílet

Až doposud se bohatá funkčnost uživatelských rozhraní používala výhradně ve webových aplikacích určených pro zábavu, reklamu či sdělovací prostředky; FireMonkey totéž nabízí i pro podnikový software.

Windows jsou dnes standardní a hlavní obchodní platformou, nicméně jak Mac OSX, tak iOS rychle rostou. Sloučí-li tento růst s nově se formujícím trendem strategie "přineste si své vlastní zařízení" (BYOD – bring your own device), vzniká velká poptávka a vývojářské příležitosti vytvářet obchodní aplikace provozovatelné na více platformách. Pomocí FireMonkey mohou programátoři psát aplikace, které se nativně kompilují do prostředí Windows, Mac a iOS a tím podstatně šetří čas i zdroje.

Datově a hardwarově náročné aplikace pro sektory vědy a výzkumu, financí, zdravotnictví, komunikací, strojního řízení nebo prostě jen grafické informační systémy mohou daleko lépe komunikovat s uživateli pomocí bohatě grafických rozhraní; FireMonkey využívající grafického procesoru umožní opatřit aplikace škálovatelnou vektorovou grafikou ve vysokém rozlišení, trojrozměrným uživatelským rozhraním, animacemi a obrazovými efekty.

Aplikace napsané pomocí FireMonkey mají vysoký výkon díky kódu kompilovanému přímo do strojového kódu procesoru a rychlému přístupu k datům. FireMonkey také obsahuje stovky hotových a rozšiřitelných komponent; vizuální vývojové nástroje pro rychlý vývoj aplikací pak urychlují přechod od prototypů k produkčním aplikacím.

Dalším přínosem FireMonkey jsou LiveBindings (živá propojení) dovolující vývojářům propojit libovolný typ dat či informací s libovolným uživatelským rozhraním či grafickým objektem FireMonkey. Uživatelé mohou svázat živá data se standardními ovládacími prvky uživatelského rozhraní nebo s grafikou HD/3D a vytvořit tak zcela nové způsoby zobrazení všech možných druhů dat. Aplikace s těmito propojeními je pak možno snadno dotvářet a rozšiřovat pomocí komponent FireMonkey pro práci s databázemi a s webovými či cloudovými službami.

FireMonkey je součástí vývojářských nástrojů Delphi XE2, C++Builder XE2 a RAD Studio XE2.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?