Hlavní navigace

Zvýšení penetrace širokopásmového internetu o 10 % přinese Česku 40 miliard ročně

11. 3. 2011

Sdílet

Z údajů OECD vyplývá, že zvýšení penetrace širokopásmového internetu o 10 % může přinést růst HDP o 1,2 % ročně, což by v případě České republiky znamenalo více než 40 miliard Kč. Přístup k vysokorychlostnímu internetu má v ČR podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) 19,3 % obyvatel, což je pod průměrem členských zemí EU (24,7 %) a výrazně pod průměrem západoevropských zemí. Například v Nizozemsku a Dánsku má přístup k vysokorychlostnímu internetu až 80 % domácností.

Jak ukázala nezávislá studie „Země internetová", kterou vypracovala společnost The Boston Consulting Group (BCG) a tento týden představila firma Google, podíl „internetové ekonomiky" na celkovém HDP České republiky v roce 2009 tvořil 3,6 %, tj. zhruba 130 miliard Kč. Srovnání s řadou středoevropských a východoevropských zemí vychází pro ČR poměrně dobře, oproti nejvyspělejším zemím Evropy a světa však naše země v ekonomické aktivitě na internetu zaostává. Hlavním důvodem je právě nízká penetrace širokopásmového internetu způsobená nedostatečnou síťovou infrastrukturou.

Ve zvyšování penetrace internetu je dle ICT Unie klíčová role státu a jeho politické reprezentace. Nikoli aby stát sám budoval potřebnou síťovou infrastrukturu či ji nějakým způsobem financoval, ale aby vytvořil takové podmínky (zejména legislativní), které soukromým firmám možnosti budování pokročilé infrastruktury – např. optických sítí – výrazně usnadní. Mělo by dojít mj. k úpravě stavebního zákona a zjednodušení procesu získání všech nezbytných povolení pro stavbu přístupových sítí nové generace.

Stát je také potenciálně významným „generátorem elektronických služeb" veřejné správy (eGovernment či Open Government), jež zlepší komunikaci občanů i firem s úřady, zprůhlední a zefektivní vlastní činnost státu. Nabídka takových služeb bude významně stimulovat poptávku po vysokorychlostním internetu a investice do nové infrastruktury bude pro soukromé firmy tím pádem méně riziková.

„Nejde pochopitelně o všespásný recept, jak podpořit konkurenceschopnost a celkový růst ekonomiky, ale o jeden z důležitých kroků na cestě k prosperitě a udržení tempa s vyspělým světem," prohlásil Svatoslav Novák, prezident ICT Unie.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?