Hlavní navigace

AI míří do mobilů, bude představovat hlavní konkurenční výhodu

5. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia
Podle Gartneru budou vedle tradičních novinek v podobě lepších displejů či kamer jedním z hlavních témat letošní konference Mobile World Congress (MWC) v Barceloně (26. 2. – 1. 3. 2018) vestavěné funkce umělé inteligence (AI) nabízející mimo jiné vylepšené rozpoznávání předmětů či tváří a další vylepšené způsoby biometrického ověřování, díky nimž si budou uživatelé moci snáze a pohodlněji zabezpečit několik zařízení najednou.

 „Jestliže v rámci zabezpečení zkombinujete biometrii, strojové učení a informace o chování uživatele, celkové pohodlí a zážitek se výrazně zlepší. Očekáváme, že v letošním roce výrobci představí chytré telefony, jež budou schopny učit se návyky a vzorce chování svých uživatelů – například způsob chůze, ovládání dotykového displeje nebo psaní – a zmizí tak potřeba vkládání hesel nebo jiného aktivního ověření. Cílem je dobrat se k průběžnému ověřování uživatele, otázkou nicméně zůstává, zda výrobci přesvědčí dostatečný počet uživatelů, že novinky v této oblasti jsou dostatečným důvodem pro koupi nového telefonu,“ uvádějí Annette Zimmermann a Roberta Cozza, analytičky Gartneru.

Nejatraktivnějšími inovacemi se podle názoru analytiček stanou propojené ekosystémy zařízení – tedy chytré telefony komunikující s rostoucím počtem nových druhů zařízení jako jsou senzory a inteligentní „věci“ v domácnosti, ve městě a na pracovišti.

AI není v chytrých telefonech novinkou – již řadu let jsou na jejích principech založeny některé z jejich základních funkcí. V poslední době se ale objevují pokročilejší způsoby využití jako je rozpoznávání tváří a předmětů, nebo virtuální osobní asistenti (Apple Siri, Amazon Alexa, Google Asistent). Analytičky Gartneru očekávají, že se pokročilé funkce využívající AI stanou pro výrobce chytrých telefonů jedním z hlavních konkurenčních kolbišť.

„Způsoby využívání AI v chytrých telefonech se budou postupně rozvíjet až do roku 2022, v nejbližších dvou letech půjde nicméně jen o jednu výraznou funkci a technologii. V roce 2022 bude mít ale 80 % prodaných chytrých telefonů funkce AI přímo vestavěné – v minulém roce to bylo jen 10 %,“ poznamenávají Zimmermann a Cozza.

Rozvoj podle nich čeká zejména virtuální osobní asistenty a další AI technologie v oblasti konverzačních rozhraní, které navíc zlepší své možnosti díky chápání emočního kontextu během konverzace s uživatelem.

AI bude hrát roli také při zlepšování možností rozšířené reality (AR), využívané dnes například aplikacemi nábytkářských firem. AR by podle Google měla být na konci letošního roku v nějaké podobě prakticky ve všech nově prodávaných telefonech s Androidem.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle odhadů analytiků společnosti Gartner bude v roce 2019 prodáno jen 9 milionů chytrých telefonů podporujících sítě 5. generace (5G), v roce 2021 pak počet prodaných 5G telefonů rychle poroste až na 150 milionů.

„Očekáváme, že v roce 2018 proběhnou další testy a konstrukční úpravy 5G modemů tak, aby mohly být první sériové produkty uvedeny na trh v roce 2019. Díky tomu nebude hlavním tématem MWC 2018 5G, ale spíše AI,“ uzavírají analytičky Gartneru.

Byl pro vás článek přínosný?