Hlavní navigace

AMD dosáhl historicky nejvyššího podílu na trhu s notebooky

7. 8. 2020

Sdílet

 Autor: AMD
Společnost AMD boduje s čipem Ryzen 4000, který společnosti zajistil historicky nejlepší výsledky na trhu.

Podíl společnosti AMD na trhu s notebooky je v současnosti nejvyšší v historii. Dosahuje bezmála jedné pětiny, přesně 19,9 %.

Zpráva analytické společnosti Mercury Research, která čísla potvrdila, sice konkrétní příčiny nezmiňuje, dá se však předpokládat, že podstatný díl na tom má mobilní CPU Ryzen 4000, který co do výkonu zastiňuje konkurenci od Intelu.

Aktuálně je součástí 54 typů notebooků, dalších 30 jich má být na trh uvedeno v dohledné budoucnosti. Prodej notebooků s vybavením od AMD se tak během uplynulého kvartálu zdvojnásobil.

Podobných hodnot přitom společnost dosahuje i na trhu se stolními počítači – 19,2 %. V tomto segmentu jde pro AMD o nejlepší výsledek od začátku roku 2014, kdy vyletěly počítače s procesory postavenými na architektuře Jaguar.

A budeme-li se bavit souhrnně o x86 procesorech (vyjma segmentu IoT), drží si AMD podíl 19,7 %, nejlepší výsledek od prvního kvartálu roku 2012.

„V ohledu tržeb mobilních CPU šlo rekordní kvartál, nikoliv však v ohledu prodaných jednotek,“ upozorňuje Dean McCarron z Mercury Research na to, že vyšší tržby zajistily hlavně vyšší ceny. A dodává, že podíl mobilních CPU obecně roste – v současnosti je 60 % všech prodaných procesorů mobilních, což je rovněž rekordní hodnota.

Naopak podíl desktopových procesorů nadále klesá a v uplynulém kvartálu se dostal na nejnižší hodnotu za posledních 24 let.

A jak už se s přihlédnutím k rozložení trhu potvrdilo v minulosti několikrát, jestliže posiluje AMD, ztrácí Intel. Jak ukazují data Mercury Research, podíl notebooků s čipy od Intelu meziročně poklesl o 5,8 procentního bodu, u stolních počítačů jde o 2,1 procentního bodu.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesto si Intel nadále drží v případě notebooků tržní podíl 80,1 %, v případě stolních počítačů 80,7 %. A jak už se dříve společnost pochlubila, s výsledky za druhý kvartál letošního roku může být spokojena, když meziročně zvýšila svůj zisk o 22 %.

Ve zbývající části roku chce Intel dle svého finančního ředitele George Davise část svých ztrát na trhu s mobilními CPU dohnat.

Byl pro vás článek přínosný?