Hlavní navigace

Apple se před vydáním Galaxy S4 pustil do Samsungu

18. 3. 2013

Sdílet

 Autor:
Apple minulý týden, pouhý den před vydáním nové vlajkové lodi od Samsungu, smartphonu s názvem Galaxy S IV, poskytl nečekaný rozhovor.

Phil Schiller, šéf marketingu v Apple, předně nabídl data týkající se popularity iPhonu a uvedl, že podle interního průzkumu jeho společnosti přešlo ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku z Androidu na iPhone čtyřikrát více lidí, než z iPhonu na Android. Jedním z důvodů podle Schillera je, že uživatelé Androidu musejí často používat zastaralé verze tohoto operačního systému. „Telefony s operačním systémem Android jsou navíc často darovány jako bezplatná náhrada běžných telefonů a uživatelské rozhraní není tak dobré, jako na iPhonu,“ dodal Schiller s tím, že problémem Androidu je jeho roztříštěnost: vytváří jej několik společností, zatímco Apple je zodpovědné za celý hardware i software.

„Když vyjmete zařízení s Androidem z krabice, musíte se přihlásit až k devíti účtům od různých společností, abyste získali všechno, co nabízí iOS již od začátku,“ řekl Schiller. „Jednotlivé části Androidu spolu prostě bezvadně nespolupracují.“

iPhone v roce 2012 v globálním trhu se smartphony držel 19 %, zatímco všechny telefony s Androidem měly 70 % trhu. Podle společnosti comScore by pak v tomto roce měl vůbec poprvé počet prodaných tabletů s Androidem překročit počet prodaných iPadů. Schiller však tvrdí, že tyto statistiky nejsou přesné a neposkytují ucelený obraz. Šéf marketingu v Apple proto citoval studii společnosti ChangeWave, podle které jsou tři čtvrtiny uživatelů iPhonů se svými telefony „velmi spokojeni“, zatímco u Androidu to je pouhá polovina uživatelů.

Obrovský růst, který Apple zaznamenával v minulých letech, se pomalu zastavuje. I když příjmy za poslední čtvrtletí vzrostly o 18 %, zisk vzrostl o pouhou 0,1 %. Cena akcií Apple klesla ze 702 dolarů v září minulého roku na 428 dolarů tento týden. Analytici přehodnocují své předpovědi, podle kterých se cena za akcii měla dostat až na tisíc dolarů. A uživatelé spolu s investory netrpělivě čekají na další velkou novinku.

K tomu všemu je tady Samsung, který na Apple tvrdě útočí. Jeho nový telefon má oproti minulé generaci rychlejší procesor, fotoaparát a lepší výdrž baterie. Jak říká analytik společnosti Gartner Van Baker, Google v posledních letech Android hodně vylepšil, takže je pro Apple větší hrozbou, než kdy dříve. Baker podotkl, že díky možnosti upravit vzhled rozhraní vypadá Android pořád jako nový, zatímco iOS si drží ten samý design již šest let. „Po vydání Galaxy S4 bude Apple pod obrovským tlakem,“ řekl Baker. Otázkou je, s čím přijde Apple. Předpokládá se, že americká společnost v tomto roce vydá novou verzi iPhonu a pracuje i na levnější verzi svého telefonu. Společnost vyvíjí také vlastní televizor, doposud se jí však nepovedlo uzavřít smlouvy s dodavateli obsahu. Schiller nechtěl o chystaných novinkách mluvit, místo toho pouze dodal, že iPhone 5 „má stále ten nejlepší displej, jaký je k vidění na kterémkoli smartphonu na trhu.“

Zdroj: wsj.com

Byl pro vás článek přínosný?