Hlavní navigace

Až polovinu svých aplikací firmy odepíšou - nefungují, jak mají

19. 10. 2018

Sdílet

 Autor: © Alexandr Mitiuc - Fotolia.com
Firmy bojují s „technickým dluhem“, který je přivádí k předimenzovaným IT oddělením, sice nezbytným, leč náročným na vybudování i na provoz, říká šéf vývojářské společnosti Appian Matt Calkins.

„Přicházíme do styku s klienty, kteří mají nainstalovaných tisíc aplikací, které by rádi nějakým způsobem zkonsolidovali, ale nemohou“ říká Calkins. „A přestože mají problémy s integrací anebo třeba otřesné rozhraní, nemůžou je vyměnit ani se jich zbavit, protože jsou dejme tomu nastaveny na staré pracovní procesy.“

O „technickém dluhu“ Calkins hovoří jako o „skrytých nákladech na dodatečnou práci nezbytnou z důvodu upřednostnění snadného řešení před tím správným“.

Šéf společnosti zaměřující se na low-code řešení odhaduje, že IT organizace věnují polovinu svého času na vývoj nových aplikací a vylepšení, ale o dvě pětiny času přicházejí právě v důsledku technického dluhu.

A až polovina nových aplikací prý končí nezdarem. „Nezdarem myslím, že pro ně znamenají finanční ztrátu. Kdyby fungovaly alespoň krátce a pak je třeba přestali používat, to by byl úspěch. Ovšem polovina vyvíjených aplikací není nikdy vůbec použitá,“ upřesňuje Calkins.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak dodal, jeho tým z Appianu tak v současnosti pracuje na vývoji technologie, která by v základu nestála na šetření nákladů, ale byla by primárně o zákaznické zkušenosti.

„Je to zajímavý nový trend, který naznačuje, že náš současný přístup k vývoji softwaru už je zastaralý, protože je pomalý. Dnešní vývoj softwaru je dost rychlý na to, aby ušetřil peníze, nikoliv však dost rychlý na to, aby uspokojil vrtkavé potřeby zákazníků. Ti chtějí neustále něco nového a je na vývojařích, aby změnili svoje chování a stačili trendům.“

Byl pro vás článek přínosný?