Hlavní navigace

BSA: Polovina Čechů si pořizuje software nelegálně

14. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Podle analýzy protipirátské organizace BSA si téměř polovina uživatelů PC na světě, konkrétně 47 procent, většinou pořizuje software nelegálním způsobem. V Česku je situace obdobná a není se příliš čemu divit.

„Software si pirátsky obstarává 47 procent tuzemských uživatelů, z toho 10 procent vždy nelegálně a 37 procent většinou nelegálně,“ shrnuje závěry mezinárodní studie Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA). Podle některých komentátorů je ovšem problémem zejména cenová nedostupnost softwaru v zemích s nižšími příjmy a uživatelé tak nemají prakticky na výběr. Kdyby například Windows stály 500 Kč podobně jako nový Mac OS X od Applu, je pravděpodobné, že by si je pak koupilo výrazně více uživatelů. Také současná ekonomická situace nákupům softwaru příliš neprospívá.

Studie zjistila, že podstatná část uživatelů počítačů pravidelně získává software pirátskou cestou – například si zakoupí jednu licenci určitého programu a ten pak nainstalují na více počítačů, anebo si přímo stahují programy z internetu.

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je zakoupení pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován na více počítačích. „Tento způsob pirátství je dlouhodobě nejčastější ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Stahování pirátského softwaru z výměnných P2P sítí je pak doménou domácích uživatelů,“ vysvětluje Jan Hlaváč. Obliba stahování softwaru či jiného nelegálního obsahu je podle komentátorů dána také zejména rychlou formou distribuce, které zatím legální kanály mohou jen obtížně konkurovat. Pokud uživatel potřebuje nelegální software, může si ho snadno stáhnout z P2P sítí či portálů pro sdílení dat jako je třeba www.ulozto.cz v řádech minut či desítek minut.

Ze studie organizace BSA navíc vyplývá, že mnoho uživatelů si myslí, že softwarové pirátství je něco běžného a že pravděpodobnost přistižení je malá a případné tresty zanedbatelné. Pravdou totiž je, že postihy, zejména domácích uživatelů, jsou v našich zemích spíše hypotetické. Nicméně pokud už se přečiny proti autorskému právu dostanou k soudu, tresty mohou být velmi přísné. České soudy mohou uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše sedmi let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru. „Ti se mohou domáhat vysokých finančních kompenzací až ve výši dvojnásobku ceny nelegálně užívaného softwaru,“ uzavírá Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA.

V Česku je v počítačích instalováno 36 procent softwaru nelegálně. Hodnota ukradeného softwaru představuje 3,7 miliardy korun. Česko se v mezinárodním žebříčku 32. sledovaných zemí umístilo ve stahování pirátského softwaru na 17. příčce (1. místo znamená nejvyšší míru stahování).

Byl pro vás článek přínosný?