Hlavní navigace

Byznysová hodnota blockchainu bude v roce 2030 přes 3 biliony dolarů

13. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Světové společnosti s touto technologií již pracují, v Česku je teprve na začátku. Přestože bitcoin existuje téměř deset let, revoluce ve využití blockchainu ještě nepropukla naplno. Zhruba 84 % šéfů světových firem již však danou technologii nějakým způsobem ve svém byznysu využívá. 15 % podniků pak blockchain využívá v ostrém provozu. Ukazují to výsledky průzkumu, který mezi 600 lídry světových firem z 15 zemí realizovala poradenská společnost PwC.

Blockchain představuje transformační potenciál napříč byznysovými procesy ve většině průmyslových odvětvích, z tohoto důvodu se očekává, že v roce 2030 vygeneruje více než 3 biliony dolarů (což je cca 48násobek rozpočtu ČR). Jedním z hlavních indikátorů této zásadní změny je to, že společnosti jako Microsoft, SAP, Oracle, Amazon, IBM a SalesForce nedávno oznámily své iniciativy fungující právě na této technologii.

Téměř čtvrtina vedoucích pracovníků světových společností přitom už hlásí probíhající pilotní projekty (10 %), nebo plné zavedení blockchainu (15 %). Třetina respondentů (32 %) má pak projekty ve vývoji a zhruba 20 % světových firem prozatím zkoumá využití technologie blockchainu a jeho potenciálu.

Nejdále ve využívání blockchainu jsou Spojené státy (29 %), následuje Čína (18 %), která by se měla během tří až pěti let dostat do vedoucí pozice, a Austrálie (7 %). Česká republika se zatím pomalu ale jistě probouzí.

Jak uvádí Tomáš Zrubecký, expert na blockchain v PwC Česká republika: „Na českém trhu vidíme posledního půl roku velký posun v zájmu o blockchain. Ještě vloni byly tuzemské firmy ohledně blockchainu velmi opatrné a chtěly nejprve danou technologii poznat. Letos se ale probouzí a pomalu začínají vznikat projekty, které tuto technologii využívají.“

Průzkum ukazuje na počáteční dominanci vývoje blockchainu ve finančních službách, přičemž celkem 46 % respondentů tento obor identifikuje jako vedoucí sektor v současné době a 41 % v krátkodobém horizontu (3-5 let). Mezi další sektory, v nichž účastníci průzkumu vidí potenciál využití této technologie do tří až pěti let, patří energetika a služby (14 %), zdravotnictví (14 %) a průmyslová výroba (12 %).

U nás oproti zahraničí vidíme největší potenciál v tradičně silných oblastech, jako jsou výroba a prodej, energetický sektor a sektor veřejné správy,“ uvádí expert na blockchain ze společnosti PwC ČR.

Blockchain firmám může snížit náklady, zvýšit rychlost, dosah, průhlednost a sledovatelnost obchodních procesů.

S řešením postaveným na technologii blockchain máme zkušenost u velké evropské burzy cenných papírů, kde bylo cílem projektu zefektivnit procesy v oblasti správy pohledávek. Tento systém byl velmi pomalý a náchylný k chybám a blockchain tyto nedostatky dokázal téměř eliminovat,“ ilustruje reálné využití blockchainu Tomáš Zrubecký.

V českém prostředí má blockchain využití napříč sektory – ve veřejné sféře jím lze zjednodušit nemovitostní transakce, nebo nadcházející volby, ve výrobním a prodejním sektoru může pak zajistit transparentnost v systémech dodavatelského řetězce a v bankovním sektoru ulehčí například zpracovávání zahraničních transakcí.

příloha_ovladnete_sva_data

Navzdory technologickému potenciálu respondenti identifikovali jako jednu z největších překážek pro přijetí blockchainu nedůvěru v tuto technologii (45 %). 48 % pak má obavy z regulační nejistoty nad touto technologií.

Chladnější přístup k blockchainu napříč odvětvími přináší právě nedostatečné pochopení této technologie. Na rozdíl od  IoT, dronů nebo virtuální reality, kde lidé vidí jejich praktické využití hned, je blockchain technologií, která běží na pozadí, a je velmi těžké si představit její fungování. Pokud ale výhody blockchainu zákazníkům správně vysvětlíme, vidíme značný zájem o tuto technologii,“ uzavírá Tomáš Zrubecký z PwC ČR.

Byl pro vás článek přínosný?