Hlavní navigace

Ceny ethernetových switchů rekordně klesají, je čas na nákup

25. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © MWiner - Fotolia.com
Analytici tvrdí, že pokud hodláte nakupovat do vaší firmy ethernetové switche, máte nyní možnost nakupovat za opravdu výhodné ceny. Navíc pokles bude pravděpodobně pokračovat.

Vývoji cen ethernetových switchů se věnuje report společnosti Infonetics. Ten upozorňuje na to, že ceny switchů klesají čtvrtletně o několik procent, za celý rok to ovšem činí již celkový pokles o 10 až 20 %.

Matthias Machowinski, analytik reportu věnovaného ethernetovým switchům, tvrdí, že tento trendy byl částečně očekávaný a že průběžný pokles ceny je běžný. Nicméně tento trend urychluje vysoká konkurence na trhu, jež podle něj způsobuje rychlejší propad cen, než je běžné.

Ceny podle Machowinského klesají natolik, že i když počet prodaných ethernetových switchů bude letos větší než loni, obraty z těchto prodejů budou nižší.

Na poklesu se naopak tentokrát podle analytika příliš nepodílí slábnoucí ekonomika a ani během recese v roce 2009 nedošlo v této oblasti k nějak výraznému propadu cen. Celkové obraty sice klesly, ale to bylo způsobeno zejména tím, že zákazníci kupovali switche s nižšími rychlostmi a méně funkcemi, tedy obecně modely nižších řad.

K největší konkurenční bitvě dochází mezi Ciscem a HP, které se snaží zejména po akvizici společnosti 3Com útočit na vedoucí pozici Cisca. Výsledkem je pak zhruba 2% posílení HP na trhu, zatímco Cisco ztratilo zhruba 3 % z celkového podílu. Další se také menším hráčům, jako jsou Extreme, Juniper či Enterasys, kteří vykazují více než 10% růst.

Co se týká trhu s routery, zde lze podle Machowinského sledovat trend investování do routerů pro klíčové částí firemních sítí, ale nikoliv do oddělených poboček. To indikuje, že firmy zpomalují svoji expanzi a méně tak investují do výbavy nových kanceláří mimo hlavní sídla. Na rozdíl od switchů v této sféře analytici Infonetics neočekávají žádný výrazný pokles cen.

Byl pro vás článek přínosný?