Hlavní navigace

Češi jsou extrémně závislí na mobilech

18. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Accenture
Rozsáhlý průzkum zaměřený na užívání smartphonů, jejich roli v našem životě a v osobních vztazích si nechal vypracovat Huawei. Kolik hodin denně mají Češi u sebe smartphone a kolik hodin z toho ho aktivně využívají? Jaké funkce využívají nejčastěji? A jak jsme na tom ve srovnání s průměrem dvanácti zemí regionu střední, východní a severní Evropy?

Průzkum nazvaný „Smart(phone) relationships“ měl za cíl analyzovat roli smartphonů v každodenním životě lidí a vliv smarpthonů na osobní vztahy.

„Jako společensky odpovědný výrobce se snažíme poukazovat nejen na pozitivní, ale i negativní stránky používání mobilních telefonů. Jakkoliv nám smartphony ulehčují život, jejich užívání by nemělo přesáhnout únosnou míru.

Průzkum společnosti Huawei však trend nadměrného užívání mobilních telefonů, a to zejména u mladé generace, potvrdil. V případě nemožnosti být se svými blízkými je však telefon jednou z možností, jak být stále spolu. Tato myšlenka je nosnou ideou nové reklamní kampaně společnosti Huawei #stalespolu při příležitosti blížícího se svátku zamilovaných,“ komentuje Roman Vaňko, marketingový ředitel Huawei Technologies (Czech).

Podle uskutečněného průzkumu 78 % Čechů alespoň někdy před spaním brouzdá po sociálních sítích, píše e-maily nebo textové zprávy. Ještě v posteli po probuzení tak alespoň někdy činní 73 % Čechů. V rámci všech zkoumaných zemí jde o 74 % (před spaním), respektive 70 % lidí (po probuzení).

I proto má přes noc smartphone v posteli, například pod polštářem, 12 % Čechů a průměrně 11 % dotazovaných Evropanů. Vedle lůžka na dosah ruky má přes noc smartphone dalších 70 % Čechů či 65 % Evropanů.

Podle průzkumu provedeného společností Huawei je dnes většina z nás bez smartphonu takřka ztracena. Závislost na smartphonech dokládá to, že je běžně kontrolujeme několikrát za hodinu. Není pochyb o tom, že první a poslední věcí, kterou ráno a večer řada z nás kontroluje, je právě smartphone. Během dne pak smartphony používáme nejen k běžnému volání a posílání zpráv, ale rovněž k brouzdání na internetu, procházení e-mailů, nebo hraní mobilních her.

Průzkum rovněž ukázal, že 44 % Čechů a 49 % Evropanů kontroluje svůj chytrý telefon několikrát za hodinu. Kromě kontroly příchozích hovorů a zpráv uživatelé nejčastěji hledají informace nebo se baví na internetu, tráví čas na sociálních sítích, sledují zprávy, používají navigaci nebo se připojují k internetovému bankovnictví.

Češi nejčastěji využívají svůj smartphone k psaní zpráv (90 % z nich), hlasovým hovorům (89 %), fotografování (85 %), nebo k přístupu na sociální sítě (78 %). Psaní zpráv je nejčastější také u Evropanů (86 %), u kterých následuje fotografování (85 %), přístup na sociální sítě (81 %), psaní emailů (77 %) a hlasové hovory (73 %). Průzkum dále ilustruje, že 70 % Čechů (58 % Evropanů) má u sebe smartphone více než 13 a více hodin denně, a co víc, 57 % Čechů (65 % Evropanů) užívá aktivně smartphone 3 a více hodin denně.

příloha_ovladnete_sva_data

„Z dat je patrné, že užívání mobilního telefonu v ČR se nijak výrazně neodchyluje od uživatelských zvyklostí v dalších evropských zemích, v nichž průzkum proběhl. Data potvrzují předchozí zjištění, že mobilní telefon dnes zřejmě představuje nejnepostradatelnější komunikační technologii. S trochou nadsázky se dá říci, že pro většinu populace se mobilní telefon stal dalším, umělým, lidským orgánem – 96 % respondentů jej má vždy nebo obvykle u sebe a pouze osm procent respondentů nechává telefon přes noc v jiné místnosti než v ložnici,“ uvedl k výsledkům Petr Lupač, sociolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Průzkum zpracovaný agentúrou IPSOS pro Huawei, kromě jiného výrobce oblíbeného modelu Huawei Mate 10 lite, probíhal mezi respondenty v České republice, Dánsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku, Turecku.

Byl pro vás článek přínosný?