Hlavní navigace

Česko jde proti proudu – prodej serverů razantně stoupá

6. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Prodeje serverů ve světě v prvním čtvrtletí tohoto roku podle Gartneru v kusovém vyjádření poklesly o necelé procento. Příjmy výrobců se přitom snížily ještě razantněji – přibližně o 5 %.

První kvartál tohoto roku podle Jeffreye Hewitta, viceprezidenta Gartneru, nebyl pro servery silným obdobím. Jedinými rostoucími regiony v obou ukazatelích jsou podle něj Asie a USA, ostatní oblasti hlásí poklesy prodejů i obratu.

Zatímco servery třídy x89 si zhruba zachovaly loňské úrovně prodejů, unixové stroje s procesory Itanium/Risc i nadále klesají velice strmě – 39 %,co se týče kusových dodávek, respektive 36 % v obratovém vyjádření.

Zařízení v kategorii „další CPU“, kam spadají především mainframy, vykázaly největší dynamiku – jejich prodeje stouply, co se týče obratu, o téměř čtyři procenta.    

V globálním žebříčku příjmů výrobců dominuje IBM, ale jen těsně před HP (obě firmy mají zhruba čtvrtinový podíl. I když jsou obě společnosti oproti dalším výrazně vepředu, jejich dynamika byla doslova katastrofální, v obou případech okolo –14 %. Ještě hůře je na to m Oracle (–27 %, naopak příjmy Dellu stouply o téměř 15 %.

V kusovém vyjádření vede HP, to však o svůj loňský výrazný náskok přišlo, když se na něj dobrými výsledky dotáhl Dell.

V oblasti EMEA prodej serverů poklesl v kusovém vyjádření téměř o 7 %, příjmy výrobců pak skoro o 10 %. Na vině jsou podle Adriana O'Connella,  šéfa výzkumu v Gartneru, i nadále napjaté rozpočty tamějších organizací. Potíže pocítili zejména dodavatelé serverů třídy Itanium/Risc, jejichž příjmy klesly o hrozivých 55 %. Jedinými výrobci s kladnou dynamikou příjmů byly společnosti Dell a Fujitsu.

Celkově se v Česku prodalo 8 600 serverů za 693 milionů korun, což je nárůst o 8, resp. 9 % – tuzemsko tedy jde tak trochu mimo hlavní proud. Oba žebříčky ovládlo HP, a to s výrazně pozitivní dynamikou (+27 %, resp. +28 % v kusovém a příjmovém vyjádření).

Navýšení v obou ukazatelích okolo 200 % hlásí Cisco, které se tak umístilo v obou žebříčcích na pátém místě – stačilo mu k tomu ale prodat 200 serverů.

Největší ztráty jsou vidět u IBM (–36, resp. –44 %), což ho v tuzemském srovnání odsunulo při prodeji 420 strojů až na čtvrté místo u kusového srovnání.

 

Prodej serverů v Česku

Podíl dodavatelů podle dosaženého obrazu, 1. čtvrtletí 2013

příloha_ovladnete_sva_data

 

HP

49,8 %

Dell

17,4 %

IBM

9,4 %

Oracle

7,4 %

Cisco

3,9 %

ostatní

12,1 %

Zdroj: Gartner, květen 2013

Byl pro vás článek přínosný?