Hlavní navigace

Cloud už obsadil dvě ze tří firem

3. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Cloud computing přestal být módním trendem, stal se samozřejmou součástí moderního technologického světa. Poptávka po cloudu každoročně výrazně roste a poroste i dále – podle předpovědi IDC by letos měla vzrůst o dalších 30 %.

Zájem o cloudové technologie zvýšila jednak pandemická situace a potřeba rychlého přechodu na vzdálený přístup k datům a aplikacím, jednak snadný přístup k pokročilým technologiím, které jsou s cloudem spojené.

„Mnoho firem přitahovala efektivita, pružnost a inovativnost cloudu již dříve. Ale rok 2020 si zapamatujeme jako dobu, kdy si společnosti ze všech oborů a oblastí výrazně připomněly, jak je důležité mít své IT systémy připravené na rychlé změny. Ve výhodě byli najednou ti, kteří mohli těžit z odolnosti, agility, adaptability a škálovatelnosti cloudových systémů,“ říká Juraj Vaško, Infrastructure & Engineering Lead Accenture ČR.

Cloud ke své práci dnes používají více než dvě třetiny firem. Vloni na jaře při koronavirové pandemii pomáhal s přechodem na práci z domova, teď zefektivňuje jejich každodenní chod – například pomáhá ke snadnějšímu a bezpečnějšímu sdílení souborů mezi zaměstnanci. S cloudem se setkáváme čím dál tím častěji a z uživatelského hlediska si už ani neuvědomujeme, zda námi využívané služby spadají do kategorie cloudových řešení nebo ne.

příloha_ovladnete_sva_data

Přesunují se do něj celé firemní CRM a ERP systémy, nebo je využívaný jen pro některé činnosti, například správu a sdílení dat, finančních dokumentů a účetnictví, provoz náročných grafických aplikací a sdílení dokumentů z nich, ukládání a sdílení velkých multimediálních souborů.

„Přijetí cloudových služeb ve firmách už neblokuje klasický odpor k novinkám, stále častěji pohlíží na cloud jako na prostředek pro zvýšení flexibiity a snižování rizik. Odstranění nutnosti pořizovat vlastní servery a obecně posílení bezpečnosti a infrastruktury jsou další nejčastěji zmiňované výhody. I cloudová řešení s sebou ale přinášejí rizika. K jejich zavedení ve firmě je třeba přistupovat střízlivě a s ohledem na konkrétní specifika. V reálu bohužel nedokáže mnoho společností uvolnit plný potenciál cloudových technologií,“ říká k situaci říká Ondřej Dědina, generální ředitel společnosti Mibcon.

Byl pro vás článek přínosný?