Hlavní navigace

Co přinese druhá polovina roku 2021?

7. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Předchozích 12 měsíců přineslo výraznější urychlení tempa digitální transformace, než si byl kdokoli schopen představit. Dá se tak předpokládat, že do roku 2025 dosáhneme úrovně digitalizace očekávané až v roce 2030. Vyplývá to z průzkumu Dell Technologies.

Podle průzkumu Dell Technologies Digital Transformation Index celosvětově 80 % podniků urychlilo některé programy digitální transformace. Rychlý přechod k hybridnímu uspořádání a výkonu práce na dálku a k online prodeji kvůli zachování kontinuity podniku si vyžádal přehodnocení plánů zavádění nových technologií. V počátcích pandemie firmy provedly rychlé investice do IT.

Nyní situaci znovu vyhodnocují a investují s cílem dosáhnout skutečné dlouhodobé transformace

Jejich hlavní priority rozvoje IT pro následující období se týkají práce a studia z domova, se zaměřením na automatizaci a agilitu celého IT kvůli konzistentnosti a provozní odolnosti. Platí to o všech odvětvích a o komerčním i veřejném sektoru.

 

V následujících měsících tak lze očekávat:

  • Hybridní cloud pro hybridní pracovní sílu: Investice do cloudových provozních modelů, které zahrnují veřejná, privátní a edge prostředí, nadále porostou a umožní rychlé rozšíření IT a jeho správu kdekoli. Podniky si zabezpečují data a udržují si o nich přehled a chrání tak své informace, pracovníky i podnikání. Cloud – včetně různých veřejných, privátních a okrajových cloudů – se stává způsobem podnikání a stále více ovlivňuje podobu firemního IT.

Podniky stále častěji očekávají, že budou moci využívat svoji IT architekturu prakticky stejným způsobem jako veřejné cloudové služby – dostupné na objednávku a škálovatelné podle potřeby na několik kliknutí, což znamená širší možnosti a menší náročnost. Dostupnost IT kdekoli ve formě služby znamená, že podniky mohou jednodušeji a rychleji volit vhodné prostředky pro uspokojení svých současných i budoucích IT potřeb.

  • Pozornost se zaměří na příležitosti v edge computingu: Rozmach práce a studia na dálku spolu s růstem obliby datově založených chytrých aplikací vede k tomu, že se budeme na takzvaném okraji sítě setkávat s vysoce distribuovanými datovými pracovními zátěžemi, které je nutné spravovat a analyzovat v reálném čase. V důsledku toho půjde ještě větší objem IT investic do distribuované infrastruktury – tu však bude muset být možné zavádět jednodušeji a rychleji.

Tento posun podpoří rozvoj hybridních cloudových provozních modelů, které přesahují tradiční datová centra a zasahují do edge prostředí. Schopnost analyzovat data v edge prostředích s využitím 5G a bezprostředně reagovat na získané poznatky podpoří nové obchodní možnosti, například v elektronickém obchodu nebo u aplikací digitálního podniku. Připojené a inteligentní senzory umožní zavádění nových schopností a získávání nových informací v řadě odvětví, od zdravotnictví přes školství po těžební průmysl.

  • Rozvoj edge computingu nutí telekomunikační operátory urychlit zavádění 5G: Mobilní operátoři budou letos investovat do moderního IT s cílem „cloudifikovat“ svoji síťovou architekturu, aby zajistili širokou dostupnost konektivity a ještě více uživatelům přiblížili výpočetní výkon v edge prostředích zprostředkovaný technologiemi 5G. Budeme stále více závislí na moderní konektivitě založené na bezdrátových komunikačních technologiích 5G, abychom propojili cloudová a edge prostředí s lidmi a zařízeními. Posun již nastal – zaznamenáváme přechod od uzavřených, proprietárních síťových architektur k otevřeným, standardizovaným a softwarově definovaným.

Tyto investice realizované v příštích měsících přinesou výrazné výsledky v dlouhodobějším horizontu tří až pět let, kdy 5G nabídne mnohem větší možnosti než předchozí generace bezdrátové konektivity. Budeme svědky užší spolupráce veřejného a soukromého sektoru při zavádění vysokorychlostního připojení ve venkovských a jiných nedostatečně vybavených oblastech – výsledkem bude lepší dostupnost vzdělání a lékařské péče a rozvoj místního podnikání.

  • Inteligentní PC se přizpůsobí hybridnímu způsobu práce a hyperkomunikujícím uživatelům: Lidé se přizpůsobují novému, hybridnímu způsobu práce a studia a od technologií potřebujeme totéž – aby se přizpůsobily. Kombinace AI, cloudu a vylepšené konektivity zlepší zkušenosti uživatelů s koncovými zařízeními. AI zjednoduší práci s PC, umožní jeho lepší přizpůsobení a odstraní problémy. Inteligentní software například pomůže zařízením porozumět, kdy uživatel chce a kdy nechce být při videokonferenci viděn.

Zařízení také budou schopná se v případě špatného signálu Wi-Fi přepnout na 5G připojení. Budou se objevovat nové aplikace a služby, které usnadní a zpříjemní týmovou komunikaci a spolupráci na dálku, a systémy, které dnes užíváme, se dočkají vylepšení a nových funkcí.

příloha_ovladnete_sva_data

  • Technologie umožňují nástup nového věku lidské transformace: Technika umožní kvalitnější komunikaci a posílí pocit propojenosti v době, kdy pracujeme a studujeme distančně – z našich domovů. Virtuální schůzky a prostory pro spolupráci nám dávají nahlédnout do každodenních životů našich kolegů a umožňují flexibilněji vyvážit pracovní a soukromý život.

 

Technika však také přispívá k rozvoji nových vztahů – AI a automatizace změní dělbu práce mezi lidmi a stroji. Umělé inteligenci budeme předávat stále více duševní práce, nikoli pouze mechanické úkony. Tím rychleji získáme hlubší a podstatnější informace, které nám, lidem, umožní zaměřit se na rozsáhlejší inovace, smysluplnou práci a mezilidskou komunikaci.

Byl pro vás článek přínosný?