Hlavní navigace

Evropu od roku 2004 postihlo 299 úniků osobních dat

14. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © rvlsoft - Fotolia.com
Počet uniklých osobních dat rok od roku roste. Často však za to může neopatrnost odpovědných zaměstnanců. Celkem prý mohlo být zneužito přes 227 miliónů osobních záznamů.

Jedna z prvních studií zabývajících se úniky osobních dat ve 28 zemích Evropské unie, Norsku a Švýcarsku pochází z Centra pro média, data a společnost působícího při Středoevropské univerzitě. Výzkumníci zjistili, že mezi lety 2004 a 2014 v Evropě došlo k 299 únikům dat. Celkem prý mohlo být zneužito přes 227 miliónů osobních záznamů.

Ze studie byly vyloučeny globální incidenty, do kterých byli zapojeni i evropští občané. To byl první z problémů, s kterým se výzkumníci museli vypořádat. Druhou výzvou pro výzkumníky bylo zajistit, aby informace o únicích v každé zemi pocházela pouze od důvěryhodných zdrojů.

Nejvíce úniků bylo zaznamenáno v roce 2011, kdy jich výzkumníci identifikovali asi 50. Co do počtu uniklých záznamů však "vyhrává" rok 2013, třebaže samotných úniků bylo jen 30. Ačkoliv se tedy může zdát, že počet úniků v posledních letech klesá, počet ohrožených uživatelů naopak roste.

Cloud24

Zajímavým zjištěním je, že 89 % incidentů se odehrálo v komerčních institucích, zatímco ve vládních organizacích je to jen 10 %. Neméně zajímavé je i porovnání jednotlivých zemí. Zatímco v Německu na 100 internetových uživatelů připadá 79 uniklých záznamů, například ve Velké Británii je to 245.

Více než polovina úniků pak byla způsobena neúmyslným jednáním někoho uvnitř organizací. O útoky hackerů se jednalo jen v menšině případů.

Byl pro vás článek přínosný?