Hlavní navigace

Exponenciální technologie jsou slibné, ale dočkáme se jich vůbec někdy?

30. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Martyn Williams, IDG US
Nejnovější buzzword, který do světa vypustil výzkumník a milovník technologií Yuri van Geest, je vlastně shrnujícím pojmem pro několik "technologií budoucnosti", které mohou v případě svého zdokonalení a širšího osvojení výrazně proměnit způsob podnikání firem napříč průmyslovými odvětvími.

Velký důraz na exponenciální technologie kladl zakladatel nizozemské Singularity univerzity také na nedávné konferenci Huawei EcoConnect, kde zároveň hlouběji popsal některé z technologií, jež mezi exponenciální zařazuje: jedná se kupříkladu o kvantové počítače, pokročilou umělou inteligenci, digitální biotechnologie, biomedicínu nebo nanotechnologie; van Geest však mezi exponenciální zařazuje i ty technologie, jejichž reálné nasazení je poměrně blízko a nevypadají jen jako zbožný sen fanouška sci-fi. Jedná se například o pokročilou robotiku nebo tzv. robotická taxi, což jsou autonomní vozy nejvyšší úrovně.

„Věříme, že řešení nejpalčivějších problémů světa leží v průsečíku těchto exponenciálních technologií. Zkombinováním dvou nebo více exponenciálních technologií je šance na vývoj dlouhodobého řešení mnohem pravděpodobnější," popisuje van Geestova univerzita na svých webových stránkách.

Jakou definicí Geest určuje, co jsou exponenciální technologie? "Aby byla technologie exponenciální, její výkon a/nebo rychlost se musí každý rok zdvojnásobit a/nebo cena o polovinu klesnout." Idea sice hezká, ale obzvláště u dosud ne zcela dokončených, zato velice slibných technologií jen těžko aplikovatelná.

Jde spíše o vodítko než o striktní popis: centrálním prvkem exponenciálních technologií je Moorův zákon a také výrazně méně známý Zákon zrychlujících se výnosů: teorie, že v prostředí, kde se systém učí z vlastních chyb, poroste jeho vývoj exponenciálně - bude se tedy skokově znásobovat, místo aby standardně postupně (lineárně) rostl.

příloha_ovladnete_sva_data

Čeho mají exponenciální technologie dosáhnout? Cíl není zrovna skromný, mají být nástrojem k řešení všech významných problémů moderního světa. K tomu má napomoci například také teorie šesti D (digitalizace, decepce, disrupce, demonetizace, dematerializace a demokratizace), které tvoří základní framework exponenciálních technologií.

Ačkoli míří exponenciální technologie do daleké budoucnosti a, jak van Geest zdůrazňuje, kromě jejich vývoje bude také potřeba před finální aplikací změnit způsob uvažování člověka, je jisté, že o nich v následujících měsících ještě mnohokrát uslyšíme. Zda se však vůbec stanou realitou nebo jsou jen zbožným sněním nizozemského vědce, to ukáže až čas - a investoři.

Byl pro vás článek přínosný?