Hlavní navigace

Forrester: PaaS je cestou k srdcím vývojářů

19. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © borzaya - Fotolia.com
Ačkoli trh s PaaS (Platform as a service) je zatím menší než segmenty IaaS a SaaS, podle firmy Forrester by PaaS mohl být brzy vůbec nejdůležitější cloudovou službou.

IaaS zajišťuje infrastrukturu pro společnosti, které vyžadují dle potřeby se měnící počet virtuálních strojů, úložišť, databází a další služeb, zatímco provozovatelé Saas poskytují cloudové verze aplikací. Naproti tomu provozovatelé PaaS cílí na vývojáře, kteří potřebuje vývojovou platformu pro budování a hostovaní aplikací uzpůsobených pro konkrétní potřeby. Podle formulace nejnovější zprávy Forresteru „veřejné cloudové platformy jsou branou k ve všem výhodám cloudového přístupu: jeho pružnosti, produktivitě a ekonomickým výhodám.“

Konkrétní provozovatelé a jejich řešení rychle upevňují své místo na trhu. Amazon Web Services, Microsoft a Salesforce.com mají nejširší nabídku služeb PaaS, navíc stojí na silné síti partnerských společností a mají dostatečný podíl na trhu, aby mohly být dlouhodobě stabilní. Tito provozovatelé sice nenabízejí čisté PaaS služby, ale čím dál více je zahrnují do jejich nabídky pro trhy IaaS a SaaS.

Například Amazon Web Services, které vznikly především jako platforma IaaS, nyní implementují funkce, které usnadňují vyvíjet cloudová řešení, ale také je škálovat dle zátěže a hostovat je. Primární služby Amazonu, jako jsou virtuální stroje v Elastic Compute Cloud (EC2) a úložiště v Simple Storage Service (S3), jsou rozšířené o vývojářské služby (Elastic BanStalk a Amazon Simle Workflow Service), stejně jako širokou sbírku vývojářských nástrojů a SDK. AWS tedy nemá striktně nabídku PaaS, ale místo toho se snaží nabídnout kolekci služeb, které v kombinaci s kódem jednotlivých firem maximálně zrychlí vytváření aplikací.

Na druhé straně spektra PaaS je Salesforce.com, společnost , která se vždy orientovala na SaaS, ale začala rozšiřovat své služby do prostoru PaaS. Její platforma Force.com umožňuje i lidem s minimální zkušeností s programování vytvářet aplikace a workflow integrující hlavní služby Salesforce.com, zaměřující se na CRM (customer relationship management, řízení vztahů se zákazníky). Nabízeno je ale i Heroku (které mimochodem běží na infrastruktuře AWS), což je prostředí určené spíše pro zkušené programátory, kteří chtějí použít svůj existující kód.

příloha_ovladnete_sva_data

Rozmazávání hranic mezi jednotlivými službami komplikuje zákazníkům rozhodování o tom, která platforma a který poskytovatel je pro ně nejvhodnější. Volit je třeba podle typu vlastního vývojářského týmu a jeho potřeb, podle vhodnosti partnerské sítě provozovatele cloudu. Při správné volbě zvolená platforma zmnohonásobí produktivitu vývoje. Forrester odhaduje, že v letošním roce přes 30 % společností použijí nějakou formu veřejné cloudové služby.



Byl pro vás článek přínosný?