Hlavní navigace

Gartner: Letos vzroste počet firem využívajících Internet věcí o polovinu

14. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Melpomene
Průzkum poradenské a analytické společnosti Gartner z listopadu 2015 na vzorku 465 firem z celého světa ukázal, že do konce roku vzroste ve světě počet firem využívajících technologie Internetu věcí (IoT) o polovinu. Celkově tak bude tuto technologii využívat až 43 % firem.

Podle průzkumu již tyto technologie v současnosti využívá 29 % firem. Do konce roku 2016 pak její zavedení plánuje dalších 14 %. Podíl firem na celosvětovém trhu využívajících technologie Internetu věcí tak v průběhu roku 2016 vzroste o polovinu na zhruba 43 %.

Na začátek roku 2017 navíc avizovalo dalších 21 % respondentů strategické plány implementace IoT.

„Doufáme, že se tohoto trendu ujmou i české firmy. Máme u nás mnoho šikovných lidí v oblasti elektroniky a radiokomunikací. Doufáme, že z rozvoje IoT může české ekonomika výraznou měrou těžit,“ říká managing partner společnosti SimpleCell Pavel Sodomka. SimpleCell je operátorem, který v České republice buduje mobilní síť pro IoT na technologii francouzské sítě Sigofox.

příloha_ovladnete_sva_data

Hlavními důvody, proč firmy uvažují o používání technologií IoT jsou podle průzkumu snaha o zvýšení efektivity práce, interních firemních procesů spojené se snížením provozních nákladů. Uvedlo to 52 % firem.

Zatím pouze 40 % podniků nasazuje tuto technologii k přímému zlepšení služeb na straně zákaznického servisu. V průběhu roku 2016 se však očekává masivní příklon právě k “zákaznickým řešením” pomocí IoT. 

Byl pro vás článek přínosný?