Hlavní navigace

I přes levnější disky cena úložišť roste

25. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Globální prodej externích úložných systémů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupl, co se týče obratu, o necelá dvě procenta, a dosáhl tak výše 6 miliard dolarů.

Uvádí to zpráva Gartneru, podle jehož analytiků jde už o 13 čtvrtletí po sobě, kdy se příjmy výrobců těchto úložišť meziročně zvýšily.

„Takto malý přírůstek obratu je způsoben relativně špatnou ekonomickou situací v Severní Americe i v Evropě a také zpomalujícím hospodářským výkonem asijského regionu,“říká Roger Cox, viceprezident pro výzkum v Gartneru.

Nejúspěšnějšími dodavateli byly v závěru loňského roku EMC, Hitachi/Hitachi Data Systems (HDS) a NetApp, jejich dynamika prodejů byla vyšší než u celkového trhu.  Celkově druhé IBM dodalo na trh úložiště ve stejné hodnotě jako vloni, naopak z první desítky hlásí výrazně horší výsledky, než tomu bylo ve čtvrtém čtvrtletí 2011, firmy HP Fujitsu a Oracle.

EMC podle analytiků těžilo ze svých platforem VNX, VMAX a Data Domain a úspěšná se ukázala i akvizice Isilonu zahrnující řešení pro big data. Po několika rozpačitých čtvrtletích se díky inovovaným řešením FAS2000/FAS3000 a vylepšenému clusterovému operačnímu systému Data Ontap chytla příležitosti i firma NetApp. Pro Hitachi představoval high-end systém VSP klíčovou platformu, díky které se osamostatnilo na celkově čtvrté pozici, kterou vloni sdílelo s HP. 

Dell, HP i IBM podle Gartneru trpí shodnými problémy – prodej jejich nových produktů neroste tak dynamicky, jak rychle se ztrácí obrat z těch vysluhujících. Navíc například u Dellu se mohly podepsat na prodejích i obtíže spojené s restrukturalizací firmy,  HP zase stále balancuje nad nevyrovnaným poměrem tzv. tradičních a nových konvergovaných úložišť.

A IBM zavádí do prodeje nové storage systémy postavené na IP, ale jejich prodeje zatím nejsou tak vysoké, aby zacelily díry v dodávkách řešení, která vycházejí z technologií NetAppu.

Co se týče výsledků za celý rok 2012, na trh se dostala externí úložiště za celkem 22,3 milardy dolarů, což je oproti roku 2011 o téměř pět procent více. Větší dynamiku než celkový trh měly jen firmy EMC a Hitachi/HDS, více než o rok předtím prodaly i Dell (měl silné první pololetí) a NetApp (naopak posílil ve druhém).

I když cena za prodaný terabajt podle předpokladů poklesla, cena celého úložiště naopak stoupla o průměrných sedm procent – to podle analytiků ukazuje na to, že kupující si objednávali konfigurace s výrazně větší kapacitou než o rok dříve.

Globální prodej externích úložišť

příloha_ovladnete_sva_data

Podíl dodavatelů podle dosaženého obratu, čtvrté čtvrtletí 2012

EMC

34,2 %

IBM

16,2 %

NetApp

10,6 %

Hitachi/HDS

9,4 %

HP

7,9 %

Dell

6,5 %

ostatní

15,2 % 

Zdroj: Gartner, březen 2013

Byl pro vás článek přínosný?