Hlavní navigace

IDC: Prodeje počítačů se propadají na dno, zvrat přijde asi až na podzim

10. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © Zdenka Darula
Z nové studie IDC vyplývá, že trh s počítači se kvůli čekání na vydání operačního systému Windows 10 a pomalým upgradům desktopů z Windows XP na novější verzi OS od Microsoftu v prvním čtvrtletí tohoto roku propadl na šestileté dno.

Podle IDC se v prvním čtvrtletí tohoto roku prodalo celkem 68,5 milionů kusů počítačů, což je o 6,7 procentních bodů méně, než v tom samém období předchozího roku a jde o nejnižší množství počítačů prodaných v prvním čtvrtletí od roku 2009.

I když to v druhé polovině minulého roku vypadalo, že se trh s počítači stabilizuje, jelikož firmy opět začaly nahrazovat své staré PC s Windows XP za nové s operačním systémem Windows 7, další zotavování trhu se tak nekoná. Pozitivní vliv na prodej počítačů by v budoucnu podle Rajaniho Snigha z IDC mělo mít vliv vydání Windows 10.

Windows 10 nahradí současné Windows 8.1, které se mezi uživateli příliš neujaly. Nový operační systém bude pro uživatele Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1. dostupný v prvním roce jako upgrade zcela zdarma. I když datum vydání Windows 10 zatím nebylo oficiálně potvrzeno, podle výrobců by se první tablety a laptopy s novým OS na trhu měly objevit okolo září a října, možná i dříve.

Obdobné statistiky jako IDC vede i konkurenční Gartner. Podle něj prodej počítačů v prvním čtvrtletí tohoto roku ve srovnání s tím samým obdobím minulého roku klesl o 5,2 %. Jak uvádí analytik Mikako Kitagawa z Gartneru, za tímto propadem stojí především pomalejší upgrady desktopových PC z Windows XP na nové verze OS od Microsoftu.

Podle Gartneru celý trh s počítači bude v tomto roce klesat, avšak v příštím roce bychom se měli dočkat opět jednociferného růstu.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle IDC si v prvním čtvrtletí tohoto roku udrželo vedoucí pozici mezi výrobci počítačů Lenovo, které prodalo 13,39 milionů kusů PC (meziroční nárůst o 3,4 %). Tato čínská společnost tak měla 19,6% podíl na globálním trhu.

Na druhém místě se umístil Hewlett-Packard, jehož tržby vzrostly o 3,3 % na 12,99 milionů kusů prodaných PC, což americké společnosti zajistilo 19% podíl na trhu. Na třetím a čtvrtém místě pak skončily firmy Dell (9,24 milionů kusů prodaných PC a meziroční pokles jejich prodeje o 6,3 %) a Acer (4,84 milionů prodaných PC a meziroční propad o 7 %).

Byl pro vás článek přínosný?