Hlavní navigace

IDC: Tenké klienty čekají lepší časy

9. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Dodávky tenkých klientů v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA) stouply ve druhém čtvrtletí tohoto roku jen velmi nepatrně – v kusovém vyjádření jde o 0,1% zvýšení na hodnotu 407 417 jednotek.

Tvrdí to studie, kterou uveřejnilo IDC. Podle jejích analytiků jde po slabém prvním čtvrtletí o snahu o korekci stavu, i když zatím nevýraznou. Zatímco v západní Evropě je vidět poměrně zajímavý vzestup ve výši necelých pěti procent, ve střední a východní Evropě a dalších regionech EMEA nastal doslova kolaps v dodávkách těchto zařízení, a to téměř o pětinu.

Zejména v Rusku analytici zaznamenali propad, když podle nich na vině byly jednak zpožděné projekty, jednak odklon tamějších zákazníků ke klasickým stolním počítačům.  

Přesto jsou analytici optimističtí, když očekávají výrazné zlepšení ve druhém polovině letošního roku – celkově by se tak za celý rok 2013 mohly dodávky tenkých klientů zvýšit o téměř dvě procenta. V západní Evropě očekávají v druhém čtvrtletí vzestup o 6 %, v CEMA pak okolo 4 %.

Trhu s tenkými klienty dominují dva dodavatelé – Hewlett-Packard a Dell, jejichž podíl dosáhl ve druhém čtvrtletí tohoto roku hodnosty 30,5 %, respektive 24,1 %.

Za zmínku stojí výsledky společnosti NComputing – po slabých výsledcích v prvním čtvrtletí tohoto roku, daným vysokými skladovými zásobami, ve druhém čtvtletí meziročně stoupl prodej jeho zařízení o třetinu, díky čemuž se NComputing dostal na celkově páté místo – nejvýše ve své historii.

Trh se tenkými klienty typu all-in-one (AIO) byl v uvedeném období poměrně zdravý, když se prodeje těchto přístrojů meziročně zhruba zdvojnásobily. Podíl systémů AIO na celkových prodejích tenkých klientů tak stoupl z loňských 2,7 % prvním kvartále 2012 na 5,3 % na konci druhého čtvrtletí 2013, což představuje v absolutních číslech 21 556 jednotek.

V hodnotovém vyjádření trh s AIO rostl dokonce ještě razantněji – podíl na prodejích stoupl z 5,4 % to 9,7 %, což v reálných číslech znamená příjem ve výši 13,31 milionu dolarů. Největší podíl na tomto vzestupu mají firmy Samsung a LG, jejichž kombinovaný podíl představuje téměř čtyři pětiny trhu.

"Navzdory velmi mírnému růstu v prvním pololetí očekáváme v druhé polovině roku růst prodejů tenkých klientů, a to i díky rostoucímu zájmu vzdělávací sféry a také faktu, že se na konci roku nahradí některá PC v podnicích kvůli ukončené podpoře systému Windows XP,“ tvrdíOleg Sidorkin, analytik IDC.

Podle něj příjmy dodavatelů tenkých klientů v EMEA v tomto roce stoupnou o desetinu, neboť se zvýší zájem zákazníků o nové sofistikované modely a také bude akcelerovat prodej systémů AIO.

 

Prodej tenkých klientů v EMEA

Množství prodaných jednotek tenkých klientů v EMEA (v tisících)

2012: 1738

2013* : 1771

2014* : 1920

2015* : 2 101

příloha_ovladnete_sva_data

*předpoklad

Zdroj: IDC CEMA, září 2013

Byl pro vás článek přínosný?