Hlavní navigace

IDC: Windows 8 se na trhu s tablety příliš nedaří

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
S pomalým růstem se musí potýkat také Windows RT, u kterého bude tento trend podle analytiků pokračovat i nadále.

„Rozhodnutí Microsoftu nasadit do tabletů dva různé operační systémy má špatný vliv na jejich tržní výsledky,“ říká analytik IDC Tom Mainelli. Tento přístup se podle něj neosvědčil a do budoucna proto bude pro Microsoft i jeho partnery lepší, když všechnu pozornost věnují do vylepšování Windows 8. Jen tak prý mohou zvýšit svůj tržní podíl.

Klasické Windows 8 běží na zařízeních architektury x86, zatímco edice Windows RT je určena pro procesory ARM.

Podle odhadů agentury IDC budou tablety se všemi verzemi operačního systému Windows na konci letošního roku tvořit pouhých 2,8 %. Umístí se tak až na třetím místě za Androidem s 48,8 % a iOS os Applu s 46 %. Android, který v loňském trhu ovládal asi 41 % trhu si tak podle IDC výrazně polepší právě na úkor na Applu, který trhu ještě loni dominoval.

Do konce roku 2017 si Windows podle předpovědi IDC polepší na 7,4 %. Stále však bude výrazně zaostávat za vedoucí dvojicí systémů.

IDC také zvýšilo odhadované množství tabletů prodaných v letošním roce. Z původně uváděného 172,4 miliónu tento počet vzrostl na 190,9 miliónu. Za zvýšenou poptávku prý stojí rostoucí popularita levnějších zařízení s menšími displeji.

V roce 2017 má již celkové množství prodaných tabletů vzrůst na více než 350 miliónů. Důvodem prý opět budou velmi populární levné tablety, na které se zaměří další výrobci. Rostoucí počet tabletů bude mít podle IDC negativní vliv na elektronické čtečky, jejichž propad má začít v roce 2015.

I přes nepříliš příznivé vyhlídky však Microsoft na tablety nijak nezanevře. Jak serveru The Verge prozradil Panos Panay, generální manažer týmu Surface, společnost již pracuje na dalších generacích svého tabletu.

„Máme tým, který jede na plné obrátky a je tím vším naprosto nadšen. Myslím, že se hodně věcí podaří zlepšit a splnit tak všechna očekávání,“ uvedl Panay v rozhovoru. Uvedením tabletů Surface RT a Surface Pro tedy Microsoft rozhodně neskončil.

Byl pro vás článek přínosný?