Hlavní navigace

Internet Explorer se už patnáct měsíců v řadě propadá

5. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, Computerworld.com
Pokud se Microsoftu nepodaří zvrátit negativní trend, už brzy přijde v oblíbenosti prohlížečů o první příčku.

Obliba prohlížečů od Microsoftu stále klesá. Internet Explorer a Edge v březnu ztratily v součtu 1,4 % uživatelského podílu (analytická společnost Net Applications, která průzkum organizuje, vede Internet Explorer a Edge souhrnně v jedné kategorii jakožto IE).

Oba klesají už patnáct měsíců, přičemž březen je čtvrtým měsícem v řadě, kdy tento pokles činil víc než 1 %. A tak zatímco ve stejném období loňského roku drželi 56,5 % trhu, letos je to už jen 43,4 %. Pokud bude tento trend pokračovat, v květnu se prohlížeče od Microsoftu propadnou na druhou příčku uživatelské oblíbenosti. A vzhledem k tomu, jak posiluje Google Chrome, je to dost pravděpodobné.

Chrome si meziměsíčně polepšil o 2,5 %, což ukazuje, že vytěžil jak ze ztrát Exploreru a Edge, tak Mozilly od Firefoxu, která se propadla o 1,1 % na 10,5 %, což jsou pro ni mimochodem nejhorší meziměsíční výsledky od prosince 2014, ačkoliv se pozvolna propadá už déle než pět let. V březnu činil uživatelský podíl Chromu 39,1 %, loni touto dobou mu přitom patřila „jen“ čtvrtina trhu.

Polepšil si tedy o 14,1 %. Co se týče méně rozšířených prohlížečů, jako je Safari nebo Opera, ty se drží takříkajíc „na svých“ – Safari v březnu skončilo s 4,9 %, druhý jmenovaný s 1,7 %.

Příčiny poklesu oblíbenosti produktů Microsoftu jsou podle odborníků poměrně jasné – s Explorerem to jde z kopce od doby, kdy společnost v srpnu 2014 vyzvala uživatele starších verzí k nezbytnému upgradu s tím, že tyto přestanou být podporovány. Od tohoto data Explorer ztratil 15,1 % svého podílu.

Jedna třetina uživatelů Exploreru přitom dodnes používá staré, již nepodporované verze prohlížeče. Výzva k upgradu, potažmo ke změně prohlížeče, se ukázala mít pro Microsoft katastrofální následky, kdy uživatelé začali houfně přesedlávat na konkurenci, především na Chrome.

příloha_ovladnete_sva_data

Navíc, pro srovnání, zatímco uživatelé Maců jsou věrni značce a zhruba dvě třetiny z nich používají Safari, Internet Explorer, respektive Edge, preferuje jen 48 % uživatelů Windows. Konkrétně Edge pak používá jen 30,4 % majitelů Windows 10 a učinit z něj prohlížeč číslo jedna se tak Microsoftu ani vzdáleně nedaří.

Pokud jde o mobilní zařízení, na tomto poli může Microsoft svým konkurentům jen tiše závidět. Jeho produkty jsou využívány jen na 2,5 % z nich, vedle toho s mobilní verzí Chromu pracuje 55,7 % majitelů mobilních zařízení, 32,7 % jsou „Jablíčkáři“.

Byl pro vás článek přínosný?