Hlavní navigace

JPMorgan Chase: mezi těžaři bitcoinů probíhají „závody ve zbrojení“

20. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © ulchik74
Cena těžby nových bitcoinů dosahuje nových výšin, a to i kvůli neustálému navyšování výkonu jednotlivých strojů, které získávání kryptoměny pomocí ověřování transakcí provádějí.

Zpráv o velké studii finančního obra JPMorgan přinesl server BusinessInsider.

Těžaři do světa dostávají nové bitcoiny pomocí výpočtů náročných algoritmů na specializovaných počítačových systémech. Čím více výpočetní síly těžař využije, tím více bitcoinů získá. Těžaři tak budují stále více systému, a to jak počtem, tak výkonem.

„V průmyslu v současnosti probíhají závody ve zbrojení spolu s tím, jak současná cena bitcoinů dává těžařům motivaci k navýšení kapacity,“ píše se ve zprávě.

To však nutně neznamená výraznější tvorbu nových bitcoinů. Systém kryptoměn je nastaven tak, aby náročnost úspěšné těžby měny stoupala spolu s výkonem hardwaru. Vyšší výkon však zároveň znamená vyšší ceny utracené za energii i hardware: cena nutná na vytěžení jednoho bitcoinu se tak výrazně zvyšuje.

„Pokud růst výkonu hardwaru bude pokračovat bez toho, aby se zároveň změnila energetická úspornost těžby, porostou průměrné náklady na těžbu směrem vzhůru,“ předpovídá banka.

příloha_ovladnete_sva_data

Už nyní JPMorgan předpokládá desetinásobný nárůst nákladů na těžbu jednoho bitcoinu za rok.

Současné náklady na vytěžení jednoho bitcoinu dnes dle banky čítají 3 920 dolarů; to se však může lišit dle cen energie v daném státě.

Byl pro vás článek přínosný?