Hlavní navigace

Kolik toho průměrně vyfotíme?

11. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Kingston
Fotografování je pro Čechy velmi vděčný koníček, jemuž věnují značný čas i prostor ve svých zařízeních. Z průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Kingston vyplývá, že čtyři z pěti Čechů za měsíc pořídí 53 fotografií a nahraje v průměru šest videí.

„Díky mobilním telefonům a sociálním sítím pořizujeme stále více fotek a videí, což se projevuje i v nutnosti tato data ukládat. Na trhu pozorujeme stále větší zájem o paměťové karty s velkou kapacitou,“ komentuje zástupce společnosti Kingston, Marcin Gaczor.

Průzkum společnosti Kingston zaměřený na pořizování fotografií a videozáznamů proběhl v březnu 2019 na reprezentativním vzorku 505 internetových uživatelů. Vyplývá z něj, že 82 % Čechů fotografuje alespoň jednou za měsíc.  Ti nejaktivnější (7 % z celkového vzorku) dokonce pořídí více než 100 fotografií za měsíc.

Většina z nás používá k pořizování fotografií telefon (92 %) a jen třetina (34 %) používá také samostatný fotoaparát. S rostoucí kvalitou čipů v telefonech také stoupá kvalita fotografií a jejich výsledná velikost v paměti.

příloha_ovladnete_sva_data

„Uživatelé upouští od malých paměťových karet do svých telefonů a raději volí microSD karty s větší kapacitou, aby se nemuseli omezovat,“ vysvětluje trend Marcin Gaczor. „Trend ještě více podtrhuje pořizování videozáznamů. Ty jsou daleko větší objemem dat a Češi jich v průměru natočí 5,6 za měsíc, přičemž průměrná stopáž videa je téměř v polovině případů (47 %) mezi 20 vteřinami a 1 minutou. Zachycujeme střípky neobvyklých událostí ve svém životě.“

Videozáznam ale zatím rozhodně není tak rozšířený jako fotografie. Videa pořizuje alespoň jednou za měsíc necelá polovina (48 %) z celkového dotázaného vzorku uživatelů. Druhou nejpočetnější skupinou byla videa od jedné do pěti minut (33 %) a jen 4 % respondentů, kteří natáčejí videa, přesáhnou jejich délkou stopáž 5 minut.

Byl pro vás článek přínosný?