Hlavní navigace

Microsoft nesplní plán, nainstalovaných Windows 10 bude méně

23. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Přijetí nového operačního systému a přestup na něj nebyl tak rychlý, jak společnost předpokládala. Do poloviny roku 2018 bude Windows 10 běžet na miliardě zařízení, oznámil Microsoft před rokem. Nyní však mění názor a tvrdí, že jde o příliš ambiciózní cíl.

„Jsme spokojeni s naším dosavadním pokrokem, ale kvůli pozornosti, kterou věnujeme trhu s mobilním hardwarem, potvrdá déle cíle dosáhnout,“ říká viceprezident Microsoftu Yusuf Mehdi v e-mailu. „V příštím roce nadšeně očekáváme nárůst uživatelů, jež přijdou díky komerčním řešením a novým zařízením.“

Změna svého cíle, či minimálně jeho pozdržení, je však pro Microsoft tvrdou ranou. Právě tímto slibem dlouhodobě lákala aplikační vývojáře na svou platformu.

Důležitým faktorem, který „zpoždění“ způsobil, je reorganizace mobilní části podniku. Firma nechce vyrábět velké spektrum telefonů s Windows Mobile 10 a již v minulém roce oznámila propuštění 7 800 zaměstnanců.

Microsoft může někdy v budoucnu hranice miliardy uživatelů Windows 10 dosáhnout, tvrdí analytik Gartneru Steve Kleynhans. Podle něj je jen otázkou času, kdy Microsoft tuto laťku skutečně překoná. Již nyní je 350 milionů aktivních Windows 10 zařízení, a to těsně před koncem bezplatné aktualizace, která přijde na konci července. Také podniky rychle nastupují na nový operační systém.

Současné tempo růstu na osobních počítačích je tak rychlé, jak je prakticky možné, popisuje analytik IDC Al Gillen v e-mailu. Zbytek zařízení s Windows 10 by musel pocházet z jiných platforem, jako je Xbox nebo chytré mobily s Windows 10. V současné době je 340 milionů tabletů, dva v jednom zařízení a počítačů, které mají Windows 10; tvoří tak absolutní většinu z 350 milionů přístrojů s tímto operačním systémem.

příloha_ovladnete_sva_data

Kleynhans popsal jako jednoho z viníků problémů Microsoftu také zmenšující se trh s osobními počítači. Firma však čelí i dalším podstatným problémům, jakými jsou kurzy měn, které tlačí dolů zisky, nebo nedávné referendum o odchodu Velké Británie z EU. Nepředpokládal však, že by se mobilní telefony nějak významněji podílely na oné jedné miliardě zařízení.

„Naše očekávání [pro Windows Phone] byly vždy docela nízké,“ vysvětluje. „Takže z našeho pohledu jsme si nemysleli, že by se telefony nějak významně projevily v té jedné miliardě zařízení, ale možná, že sám Microsoft očekával něco jiného.“

Byl pro vás článek přínosný?