Hlavní navigace

Update pro Google Chrome: šetří paměť

7. 9. 2015

Sdílet

 Autor:
Popularita prohlížeče Google Chrome sice roste, dlouhodobě je však taky terčem kritiků kvůli tomu, kolik spotřebovává operační paměti. Jeho aktuální verze, vydaná minulý týden s pořadovým číslem 45, s ní ale přece jen zachází alespoň trošku citlivěji.

Změn si nejspíš všimnou hlavně ti, kteří při prohlížení s oblibou otevírají nové a nové záložky, aniž by zavírali ty staré. Chrome 45 při jejich správě postupuje jinak, než jeho předchůdce, když při restartu prohlížeče nahrává obsah postupně od těch, které jsme prohlíželi naposledy, až na konec po ty, na které jsme se už nějakou dobu nedívali.

Teoreticky by tak záložky, které nás zajímají nejvíc, měly být připravené jako první. A za druhé, pokud vaše paměť přestane stíhat, Chrome přestane záložky otevřené na pozadí obnovovat. Pokud některou z nich budete chtít zobrazit, samozřejmě ji načte, jinak ji ale nechá ve stavu nečinnosti.

Nečinné záložky by měly šetřit paměť taky průběžnými scany obsahu podporovaného JavaScriptem a jeho inteligentním pozastavováním, respektive lepší správou jeho jednotlivých složek, kterou umožňuje nejnovější JavaScript engine Chromu, s označením V8. Ten tak spolehlivěji rozpozná, je-li stránka nečinná a zároveň agresivněji sesbírá nevyužitou paměť, kterou vrátí zpět k dispozici operačnímu systému.

Paměť spotřebovávaná záložkami na pozadí, by se tak eventuelně měla s přibývajícím časem dostat na absolutní možné minimum. Google pro demonstraci vydal video, v němž porovnává úspornost Chromu 45 s předchůdcem Chrome 43, a v němž je vidět, že se spotřeba paměti Chromu 45 po několika minutách dostane skoro na polovinu ve srovnání se starší verzí. Což už je výrazná úspora, zvlášť, pokud patříte k těm, kteří permanentě nechávají otevřený kupříkladu Gmail.

Chrome 45 zároveň zahrnuje úsporný nástroj pro práci s Flashem. Prohlížeč se díky němu automaticky pokouší rozlišit, nakolik je tento obsah pro uživatele zásadní – jedná-li se například o sledované vložené video, nebo – většinou nežádanou – reklamu.

příloha_ovladnete_sva_data

Ten, který vyhodnotí jako důležitý, se přehraje běžným způsobem, ten z druhé kategorie bude automaticky pozastaven. Google nástroj testoval v beta verzích svého prohlížeče od června a během té doby díky němu u přenosných zařízení naměřil průměrnou patnáctiprocentní úsporu baterie. Defaultně by měl být součástí Chromu v následujících týdnech.

Ne že by se teď stal z Chromu kdovíjaký rychlík, objem paměti, kterou spotřebovává, je stále výrazný, ovšem popsané změny indikují, že Google na výtkách uživatelů hodlá pracovat... I proto možná popularita tohoto prohlížeče neustále roste.

Byl pro vás článek přínosný?