Hlavní navigace

Největší hrozbou příštího roku je obří sluneční bouře

21. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Ig0rZh - Fotolia.com
Americká vláda vydala seznam předpovědí největších hrozeb, na něž bychom si v příštím roce měli dát pozor, a jedinou mezi nimi je sluneční bouře.

V roce 1859 se odehrála tak mohutná sluneční bouře, že podle svědků byla na obloze vidět rudá záře spolu s nespočtem blesků, jako nikdy dříve. Šlo o mnohem více, než nějakou „světelnou show“ – přestaly například zcela fungovat telegrafické systémy. To, že tyto jevy byly způsobeny činností Slunce, již tehdy potvrdil britský astrolog Richard Carrington.

Pokud vás zajímá, co je na seznamu hrozeb, kterým bude lidstvo čelit v příštím roce, zvýšená sluneční aktivita by na něm neměla chybět, jelikož podle NASA se jí nevyhneme. V příštím roce můžeme očekávat tzv. „sluneční maximum“, tedy přírodní jev, který se odehrává každých jedenáct let a způsobuje problémy elektronických systémů. Událost, která by byla podobná té z roku 1859, by však způsobila doslova katastrofu.

Nová zpráva americké vlády, která se snaží o předpověď globálních trendů do roku 2030, obsahuje krátkou sekci nazvanou „černé labutě“. Jedná se o takové události, které jsou pro pozorovatele překvapením, mají dalekosáhlé následky a zpětně jsou vyhodnoceny jako něco, co se dalo předpovědět. Mezi takové jevy patří i sluneční bouře, které je obtížné předpovědět. „Sluneční geomagnetické bouře mohou vyřadit z provozu družice, elektrické sítě a mnoho citlivých elektronických zařízení,“ stojí ve zprávě s názvem Globální trendy do roku 2030. „Podobně velké sluneční bouře, jako byla ta v roce 1859, se opakují jednou za necelých sto let a v současné době pro lidstvo představují velkou hrozbu, jelikož jsme všichni na elektřině do velké míry závislí.“

Předpověď, že se velké sluneční bouře odehrávají pouze jednou za necelých sto let, je založena pouze na omezeném počtu historických dat. „Přesnější předpověď vám bohužel nikdo nedá,“ říká W. Jeffrey Hughes, ředitel Centra pro modelování vesmírného počasí na Bostonské univerzitě a profesor astronomie. Bouře z roku 1859 je známa pod názvem Carringtonská událost a jde o zatím nejsilnější zaznamenaný úkaz svého druhu. V roce 1921 však lidstvo čelilo podobně silné bouři, která narušila komunikační prostředky a elektřinu. Zatím poslední taková bouře pak byla zaznamenána v roce 1989 v Kanadě, kde připravila o elektřinu šest milionů lidí a znemožnila fungování satelitů a GPS systému.

Předpovědět následky slunečního maxima je obtížné. Hughes je přirovnává k hurikánové sezóně: nevíte přesně typ ani sílu bouře, která má přijít, ale tušíte, že přijde. Elektronické a komunikační systémy by podobně mohla ohrozit pouze kybernetická válka, jež se mimochodem také dostala na seznam „černých labutí“. Například v říjnu tohoto roku americký ministr obrany USA Leon Panetta varoval, že „kybernetický útok by mohl doslova paralyzovat celou zemi.“ Podle společnosti Verizon však není pravděpodobné, že by v příštím roce mělo dojít ke kybernetické válce, i když je to možné. Další bezpečnostní společnost, Trend Micro, tento týden předpověděla, že největší hrozbou roku 2013 budou politicky motivované útoky. Další hrozbou pak jsou klimatické změny.

„V přírodě se již nyní odehrávají dramatické změny a jejich průběh je mnohem rychlejší, než kdy dříve,“ stojí ve zprávě americké vlády. V neposlední řadě pak mnoho problémů způsobí zvyšující se hladina moří. Jisté však je, že svět neskončí 21. prosince, jak to údajně předpovídá jeden mayský kalendář. I když nejde o předpověď týkající se roku 2013, NASA dodala, že mayský kalendář 21. prosince nekončí, jak si mnoho lidí myslí, ale jde pouze o konec „jednoho časového období“, po kterém začne kalendářní období další.

Byl pro vás článek přínosný?