Hlavní navigace

Nokia má před sebou s Windows Phone ještě řadu výzev

28. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Analytici jsou přesvědčeni, že uvedení nových smartphonů Lumia s OS Windows Phone 7.5 Mango je jen prvním krokem na cestě Nokie k úspěchu.

Představení nových smartphonů Lumia 800 a Lumia 710 tuto středu na Nokia Worldu je podle analytiků úspěch, ale nyní musí Nokia přesvědčit uživatele, aby zvážili nákup smartphonu s platformou Windows Phone, která má na trhu stále minoritní podíl.

Smartphony Nokia Lumia 800 a 710 se začnou v prvních zemích prodávat během listopadu a jejich vývoj je výsledkem v únoru ohlášené strategie využívat Windows Phone od Microsoftu jako primární mobilní platformu místo Symbianu.

Ben Wood, vedoucí výzkumu v CCS Insight, říká, že na něj Nokia udělala dojem, když zvládla připravit dva nové telefony za osm měsíců a Francisco Jeronimo, manažer pro výzkum v IDC, také potvrzuje, že je příjemně překvapen, navíc další smartphony s Windows Phone 7.5 jsou prý na cestě. Podle Jeronima není pro výrobce příliš snadné uvést kompletně nový operační systém od nuly a Nokia v tom udělala opravdu hodně práce.

Wood ovšem dodává, že Nokii čeká ještě náročná cesta a že zejména za uplynulý rok tato značka ztratila hodně ze svojí dřívější slávy na trhu se smartphony. Podle něj musí Nokia obnovit důvěru ve svoje přístroje a nyní ji čeká i výzva v tom přesvědčit uživatele o kvalitě nových přístrojů z řady Lumia. Protože ti si je nekoupí pokud nebudou o jejich silných stránkách dostatečně přesvědčeni.

Nick Dillon, analytik společnosti Ovum, dodává, že řada potenciálních zákazníků již přešla na Android či iPhone a bude těžké je dostat zpět. Mnoho z nich zde již utratilo i nemalé peníze za aplikace, takže Nokia je bude muset opravdu dobře přesvědčit, až budou kupovat nový přístroj, aby zvážili některý ze smartphonů z řady Lumia. Problémem je také velká konkurence ze strany Androidu, kdy existuje opravdu již nepřeberné množství modelů, zatímco Nokia má jen dva, Lumia 800 pro náročnější uživatele a Lumia 710 jako levnější alternativu (i když parametry se liší jen minimálně a je pravděpodobné, že Nokia je vyvíjela jako jeden přístroj a až následně došlo k vytvoření dvou řad s čísly 800 a 710 použitím kvalitnějšího AMOLED a levnějšího TFT displeje, 16 GB a 8 GB flash čipu a baterie s kapacitou 1450 a 1300 mAh). Více o nových přístrojích Lumia najdete v článku Nokia ukončila čekání, představila smartphony s Windows Phone.

Nokia se také podle analytiků musí odlišit od konkurence, proto u nových modelů Lumia na Nokia Worldu zdůrazňovala zejména design, aplikace pro navigaci, hudební služby či speciální sportovní hub vyvinutý spolu s ESPN. Jack Gold z J. Gold Associates, ale dodává, že designově zajímavé telefony dělá i Samsung a HTC a spolu s uvedením Windows Phone smartphonů od Nokie spíš všechny zajímaly plány na uvedení v Severní Americe a také plány pro nasazení ve firemním prostředí, protože modely Lumia 800 a 710 se zdají být spíše zaměřené na koncové uživatele. Zde má tedy Nokia stále co dohánět...

Byl pro vás článek přínosný?