Hlavní navigace

OLED televize jsou dostupnější než dříve

21. 7. 2018

Sdílet

 Autor: TP Vision
Při výběru nového televizoru hrají zpravidla zásadní roli dva parametry: obrazová kvalita a cena. K prvnímu lze říct jediné: to nejlepší, co lze v dnešní době pořídit, jsou přístroje s obrazovkou OLED.

Při vstupu této technologie na trh byly však televizory v ceně několika set tisíc korun pro většinu lidí nedostupné. Aktuální zásadní snížení cen OLED televizorů přichází přesně ve chvíli, kdy české televizní stanice spouštějí vysílání v novém digitálním standardu DVB-T2 a mnoho domácností uvažuje o pořízení nového televizoru.

A právě nyní atakují ceny nových modelů OLEDů renomovaných výrobců hranici 60 000 Kč, což je při uvažované investici s výhledem na 10 let již zajímavá nabídka.

Tip: Za rozumnou cenu můžete pořídit moderní OLED televizi např. od výrobce Hisense. Její výhodou je široká paleta barev a vysoký kontrast. Díky tomu, že se obraz s pomocí technologie Dolby Vision optimalizuje podle aktuální vyobrazené scény, jsou barvy živější, bohatší a sytější. Výsledkem je pak realističtější obraz.

Nad technologií OLED visela při jejím uvedení na trh celá řada otazníků. Jisté bylo jediné, a sice bezkonkurenční kvalita obrazu v segmentu tenkých televizorů, kterou zvýrazňuje především možnost dosažení intenzivní černé barvy. Ta má totiž na vnímání obrazu divákem zásadní vliv. Mohli bychom uvést řadu dalších parametrů, jako krátkou dobu odezvy (rychlé zhasnutí obrazových bodů), nebo uspokojivou energetickou náročnost a další,“ konstatuje Ondřej Machala, produktový manažer Panasonic.

Možná jste při vzniku OLED technologie zaznamenali obavy odborníků z krátké životnosti zobrazovacích panelů. Toto nebezpečí je již v nejnovějších generacích vyřešeno a obrazovky mají životnost řádově 100 000 hodin. To představuje svícení 8 hodin denně po dobu více než třiceti let, než klesne jejich jas na úroveň 50 %.

Obraz však nedělá jen zobrazovací panel. Dalším neméně důležitým faktorem je jeho digitální zpracování. OLED televizory se vzhledem k procesu výroby nevyplatí výrobcům dodávat na trh s menší úhlopříčkou než 55" (cca 140 cm) a s rozlišením 4K.

Vzhledem k tomu, že obrazových zdrojů v tomto rozlišení je zatím velmi málo, a také k faktu, že s větší obrazovkou se pro diváka zvětšují i nedokonalosti viditelné v obraze, hraje klíčovou roli procesor, který vstupní signál (televizní vysílání, DVD nebo film streamovaný z internetu) zlepšuje a přepočítává ho na maximální možné rozlišení. S uvedením každé nové generace těchto výpočetních systémů se možnosti posouvají kupředu. Panasonic například využívá u svých nejnovějších přístrojů procesory HCX s certifikací Panasonic Hollywood Laboratories, které pracují se stejnými algoritmy, jako počítače v profesionálních studiích,“ připomíná Machala.

Abychom dokončili úvahu o obrazové kvalitě, je třeba zmínit ještě jedno zaklínadlo – HDR, neboli high dynamic range. Jedná se opět o výpočetní algoritmus, který identifikuje nejtmavší a nejsvětlejší části vstupního obrazového signálu, v rámci možností televizoru zvětší rozsah kontrastu a předloží ho divákovi v lepší než původně vysílané kvalitě. Aktuálně nejvyspělejší zobrazení nabízí norma HDR10+.

Každý pořad je doprovázen zvukem a nekvalitní reprodukce degraduje televizor se sebelepším obrazem na nižší úroveň.

Čím tenčí televizor je, tím náročnější je pro výrobce zakomponování kvalitního ozvučení. Proto dbejte při výběru i na tento parametr,“ komentuje Machala.

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě obrazu samotného by uživatele měly zajímat i další vlastnosti zvyšující komfort a možnosti. Jednou z nich může být bezdrátový přenos obrazu do telefonu nebo tabletu. Tak se lze dodívat na film nebo sportovní přenos například v ložnici při usínání, nebo dokonce kdekoli mimo domov v dosahu internetu.

Velmi užitečné jsou také duální televizní tunery. Díky nim lze jeden televizní kanál sledovat na obrazovce a druhý nahrávat na připojený USB disk. Tato vlastnost poskytuje skvělé řešení domácích bojů o naladění správného programu.

Byl pro vás článek přínosný?