Hlavní navigace

Po velkém boomu někteří virtuální operátoři končí. Kdo všechno skončil?

30. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Accenture
Před dvěma lety nastal konečně i v Česku velký rozvoj mobilních virtuálních operátorů. I díky němu znatelně klesly ceny hovorů a SMS. Na českém trhu dnes působí kolem osmdesáti virtuálních mobilních operátorů s širokou nabídkou tarifů a různých dalších doplňkových služeb. Nemálo z nich však svou činnost již ukončilo a plno jich ještě skončí.

Na českém trhu v současnosti působí okolo osmdesáti virtuálních mobilních operátorů – tedy firem, které na základě velkoobchodních nabídek využívají infrastruktury některého ze stávajících mobilních operátorů, a koncovým zákazníkům tak mohou nabídnout cenově zajímavé služby.

Jejich rozvoj začal před dvěma lety, od té doby však celkem osm z nich svou činnost ukončilo. Podle odborníků se dá zánik dalších virtuálních mobilních operátorů očekávat. Na trhu je jich totiž příliš mnoho.    

„Vznik virtuálních mobilních operátorů před dvěma lety konečně rozhýbal trochu zatuchlý český telekomunikační trh. Od té doby vznikly desítky operátorů s výhodnou cenovou nabídkou. Několik těchto firem, jako je například City mobile nebo Viral mobil, však už zaniklo a s vysokou pravděpodobností zaniknou i další. Na malou Českou republiku je jich totiž příliš mnoho,“ popisuje situaci na trhu Pavel Černoch, ze společnosti Tarifomat, která se mimo jiné zabývá porovnáváním cen a nabídek mobilních tarifů. „Mnoho virtuálních operátorů vzniklo tak, že existující firmy pouze rozšířily svou působnost i do telekomunikací. To jim umožňuje nabízet mobilní tarify ke svým stávajícím službám a je to také jeden z důvodů, proč je virtuálních mobilních operátorů tolik,“ doplnil Černoch.

Firmy, které mohou kromě mobilních tarifů nabídnout i další služby, jako je například nabídka dodávek energií či finanční produkty, mají na trhu největší potenciál. Naopak ty virtuální operátoři, kteří jakoukoli přidanou hodnotu k telefonním tarifům nabídnout nemohou, z trhu potupně odchází.

Celkově bylo ke konci loňského roku v České republice evidováno 14,6 milionu SIM karet a podíl virtuálních operátorů činil okolo 8 %. Cena mobilního volání přitom již několik let klesá.

Zatímco v roce 2006 podle statistik Českého telekomunikačního úřadu volali Češi v průměru za 4,84 Kč/min, v roce 2014 už průměrně stála minuta hovoru pouhé 1,24 Kč. Naopak ceny mobilních dat se příliš nemění a malý pohyb cen směrem dolů lze zaznamenat pouze u dražších tarifů s vyššími datovými limity.

příloha_ovladnete_sva_data

„Na rozvoji virtuálních mobilních operátorů vydělali všichni čeští zákazníci. Tito operátoři totiž mnohdy přinesli kvalitnější a výhodnější službya zákazníci si nyní mohou vybrat s větší nabídky tarifů přesně podle svých preferencí,“ sdělil Pavel Černoch ze společnosti Tarifomat. „Ukončení činnosti některých virtuálních operátorů lze považovat spíš za čištění trhu, protože se dosud týkalo malých či nepříliš seriozních firem,“ doplnil Černoch.

Virtuální operátoři, kteří ukončili svou činnost:

  • Viral mobil
  • Adagio mobile
  • Gorila mobil
  • City mobile
  • Skvělý mobil
  • Teleúspory
  • Rio Mobil
  • NWT mobil

Byl pro vás článek přínosný?