Hlavní navigace

Polovodičový průmysl táhne iPhone a herní konzole

14. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © kromkrathog - Fotolia.com
Výrobci polovodičů budou podle analýzy společnosti Gartner v příštím roce záviset například na novém iPhonu.

Gartner nyní uvádí, že polovodičový průmysl v příštím roce bude generovat příjmy 336 miliard dolarů, což odpovídá meziročnímu růstu o 6,7 %. Gartner tím upravil směrem nahoru svoji starší prognózu – ještě před čtvrt rokem se růst odhadoval jen na 5,4 %.

Nový Apple iPhone ovlivní příjmy dodavatelů čipů, pamětí, paměťových médií i senzorů. Totéž platí i pro další smartphony, jejichž výrobci se postupně stávají hlavními odběrateli polovodičového průmyslu. Dodavatelé procesorů budou těžit také z toho, že Microsoft uvede nový Xbox a Sony konzoli PlayStation 4.

V příštím roce už budou smartphony a tablety generovat dodavatelům polovodičů větší příjmy než tradiční PC. Samsung, Toshiba, Micron, SK Hynix a další výrobci již své hlavní kapacity vyhrazují pro výrobu nízkoenergetických mobilních procesorů, pamětí flash NAND a LP DDR, které jsou rovněž určeny pro mobilní přístroje.

příloha_ovladnete_sva_data

Gartner uvádí, že v letošním roce výrazně poroste zájem o paměti DRAM; objem trhu 41 miliard dolarů bude znamenat meziročně růst skoro o 19 %. V posledních třech letech tento trh přitom klesal. Analýza Gartneru vysvětluje, že kvůli cenovým fluktuacím a velké závislosti na životních cyklech produktů je trh DRAM ovšem velice volatilní, takže např. pro rok 2016 se dá předpovídat opět jeho pokles.

 

Byl pro vás článek přínosný?