Hlavní navigace

Prodej Windows 10 zpomaluje, systém však už běží na více než 100 milionech počítačů

3. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Rychlost prodejů Windows 10 se zpomalila, i přesto se ale nová „Okna“ stala nejrychleji se šířícím operačním systémem v historii.

Růst uživatelského podílu Windows 10 v průběhu září výrazně zpomalil, ke konci měsíce však systém běžel na zhruba 110 milionech počítačů. Jeho uživatelský podíl tak poskočil o 1,4 % a v současnosti činí 6,6 %, respektive 7,3 %, budeme-li se bavit jen o uživatelích Windows.

Prodej Windows 10 byl zahájen 29. července, září tak bylo druhým plným měsícem, kdy na něj uživatelé mohli upgradeovat své stávající systémy. S daty přišla analytická společnost NetApplications, která užívanost jednotlivých operačních systémů sleduje dlouhodobě, podkládají je však i čísla jiné společnosti, irské StatCounter.

V přepočtu se dá říct, že zatímco během tří srpnových týdnů na Windows 10 přešlo denně kolem jednoho milionu osmi set tisíc uživatelů, koncem září už tohle číslo bylo víc než o polovinu nižší (necelých 800 tisíc uživatelů denně). I přesto se Windows 10 podařilo pokořit dosud rekordní výsledky svých předchůdců Windows 7. Ty se během druhého plného měsíce prodeje dostaly na tržní podíl 6,2 %, tedy zaostávají o 0,4 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Připomeňme, že Microsoft si dal za cíl rozšířit Windows 10 na půl druhé miliardy zařízení do poloviny roku 2018. V současnosti tak je na 7 % tohoto cíle.

Co se týče „sourozenců“, suverénně nejoblíbenější zůstávají Windows 7, které jsou nainstalovány na více než 900 milionech zařízení. Druhé místo patří Windows 8 (cca 225 milionů zařízení), za nimiž jsou v těsném závěsu Windows XP. Na dně popularity mezi Windows se krčí Visty.

Byl pro vás článek přínosný?