Hlavní navigace

Prodeje PC konečně porostou, věří Gartner

6. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Hanker
Agentura Gartner předpovídá pro rok 2018 mírný růst prodejů PC, povedou jej technická i designová vylepšení tenkých laptopů a zájem o nové aplikace a software typu VR.

Generální ředitel Applu Tim Cook v roce 2015 prohlásil, že počítače jsou mrtvé. Jak se zdá, své tvrzení poněkud přehnal, a PC nehodlají jen tak opustit domácnosti bez boje.

Gartner předvídá návrat prodejů do kladných čísel již příští rok, čímž snad skončí dlouhé šestileté období masivních propadů.

Růst bude zatím minimální – agentura předpokládá prodej 272 milionů laptopů, hybridních zařízení a stolních PC, což bude nárůst o 6 milionů oproti předpokládaným letošním 266 milionům. V roce 2016 se podle dostupných dat Gartneru prodalo 268 milionů zařízení; už pokles za rok 2017 tedy bude velmi nízký.

Během smolných šesti let se PC trhu zadařilo pouze několikrát, např. ve čtvrtém kvartálu roku 2014, kdy prodeje dočasně stouply o 1 %. Celoročně však prodeje stabilně padají dolů a v roce 2015 dokonce poklesy dosáhly dvouciferných čísel.

Podle Ranjita Atwala, výzkumného ředitele Gartneru, se počítače vrátí do kladných hodnot díky aktualizačnímu cyklu, který se sice prodloužil, nicméně stále je jednou z mála jistot trhu. Prodeje porostou do roku 2019, kdy mají dosáhnout 278 milionů zařízení.

Zákazníky lákají především elegantní, tenká zařízení s novými funkcemi, jimiž pomalu nahrazují zastaralá klasická stolní PC, říká Atwal.

Prodeje PC nejvíce ovlivnilo zmiňované zpomalení aktualizačního cyklu. Mimo to trh jistě zasáhly Windows 10 s možností aktualizace zdarma – dobře totiž běží i na starších strojích, takže uživatelé nepocítili příliš velký tlak na inovování svých domácích strojů. Nepříliš úspěšné Windows 8 rovněž selhaly ve vyvolání hromadných aktualizací, naopak u postarších Windows 7 byla situace opačná – velká část zákazníků si rovnou koupila s novým systémem i nové zařízení.

Minulý rok generální ředitel Intelu Brian Krzanich prohlásil, že cyklus aktualizací, tedy výměny staršího stroje za nový, se zvedl ze tří na šest let, což se příští rok zřejmě potvrdí.

Nové laptopy a stolní počítače, oznámené na letošním veletrhu CES, představily některé nové zajímavé funkce PC. Tenčí a lehčí latopy dostanou dotykové displeje s vyšším rozlišením, USB-C porty a LTE konektivitu. Později pak dosáhnou na novou technologii Optane hybridných úložišť Intelu.

Na jinak depresivním trhu se neobvykle daří především herním počítačům, a pokles zřejmě hned tak nepřijde. Díky růstu zájmu o e-sporty a virtuální realitu hráči nakoupí ještě více robustních, kvalitních a drahých strojů s nejnovějším hardwarem; výrobci předpokládají nárůst trhu do obratu mnoha miliard.

Uživatele rovněž lákají nové zkušenosti, které přináší inovativní technologie v čele s virtuální realitou, popisuje Atwal. Headsety typu HoloLens Microsoftu jsou samy o sobě počítači, jiné, jako HTC Vive nebo Oculus Rift, vyžaduje desktopy s velmi výkonnými grafickými kartami.

Mimo PC by měly růst i prodeje dalších zařízení.

příloha_ovladnete_sva_data

Prodeje tabletů v roce 2018 vzrostou na 166 milionů ze 165 milionů za letošní rok; v roce 2016 dosáhly celkem 168 milionů prodaných kusů, i zde bude letošní propad poměrně nízký.

Růst čeká rovněž lukrativní segment mobilních telefonů. Prodeje dosáhnou 1,89 miliard kusů v roce 2017, což je nárůst z 1,88 miliard za minulý rok. V roce 2018 pak překonají laťku 1,92 miliard prodaných jednotek, předpovídá Gartner.

Byl pro vás článek přínosný?