Hlavní navigace

Průzkum: Debian slaví úspěch na webových serverech

13. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © ekzman - Fotolia.com
Linux se může díky Androidu těšit velké popularitě v mobilní sféře a v omezené míře na stolních počítačích, ale nedá se mu upřít dlouhodobý úspěch na serverech.

Díky vynikající stabilitě, bezpečnosti a přesvědčivým TCO (celkovým nákladům na vlastnictví), je těžké porazit výhody Linuxu pro servery.

Nicméně jaká linuxová distribuce je pro tento účel nejlepší? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá a závisí na mnoha faktorech. Přesto podle nových údajů od firmy W3Techs, která se zabývá webovým výzkumem, nejvíce využívanou linuxovou distribucí na serverech je Debian.

Debian je využíván na 9,6 procentech ze všech webových stránek, to znamená 29,4 procentní podíl ze všech stránek, jež využívají Linux, prozradila společnost W3Techs v blogovém příspěvku poté, co analyzovala měsíční využití dat v uplynulém roce. Pro Debian to znamená postup z 8,9 procent v minulém roce a 8 procent, které měl před dvěma lety.

Společnost W3Techs také zjistila, že z tisíce nejvíce navštěvovaných stránek využívá Debian 8,5 procenty z nich.

Průzkum společnosti W3Techs se zaměřil na první milion stránek podle žebříčku oblíbenosti Alexa. Plných 54 stránek z nich denně přechází na operační systém Debian Linux, což ho činí nejrychleji rostoucím systémem v této oblasti, prozrazuje W3Techs.

"Tento růst je způsoben hlavně stránkami, jež začínají využívat Linux, jelikož ze zprávy o technologických změnách je vidět, že mnoho stránek následně přechází z Debianu na distribuci Ubuntu (jež je založena na Debianu)," je vysvětleno ve zprávě.

Debian přebírá podíl na trhu hlavně distribucím CentOS, SuSE a Fedora, prozrazuje W3Techs. Výsledky průzkumu jsou zobrazeny v grafu, který naleznete pod článkem.

Debian nyní drží první pozici, ale v červnu 2010 ji obsadil CentOS, který je nyní druhou nejoblíbenější distribucí po těsném závodě v minulém roce.

Další v pořadí jsou distribuce Ubuntu, Red Hat, Fedora, SuSE a Gentoo jak ukazuje graf. Zpráva prozrazuje, že Debian je populární hlavně v Evropě s menším využitím v Asii a Severní Americe.

Samozřejmě žebříčky popularity jsou daleko od normativních doporučení a "preference linuxových webmasterů mají tendenci se měnit poměrně rychle," podotýká zpráva.

Přesto, pokud nic jiného, tak je zajímavé sledovat pokračující dominanci distribucí Debian a CentOS na webových serverech. Nemluvě o stabilním růstu Ubuntu.

Byl pro vás článek přínosný?