Hlavní navigace

Průzkum ukázal nebývalou poptávku po iPhonu 5

24. 7. 2012

Sdílet

 Autor:
Z průzkumu společnosti ChangeWave vyplývá, že až třetina Severoameričanů by si pravděpodobně koupila další verzi chytrého telefonu od Applu.

ChangeWave Research svůj průzkum provedla na vzorku více než 4000 severoamerických spotřebitelů. Ukázal, že za oceánem by byl o nový iPhone obrovský zájem. S jeho koupí by totiž neváhalo 31 % respondentů. Jako pravděpodobný označilo nákup pátého iPhonu 14 % z nich a jako spíše pravděpodobný pak 17 %. Podle Paula Cartona, viceprezidenta ChangeWave pro průzkum, je poptávka po iPhonu 5 výrazně vyšší než u předchozích modelů.

Pro pochopení výsledků průzkumu je nutné vědět, jak byl iPhone 5 osloveným spotřebitelům prezentován. ChangeWave při popisu zařízení vycházela z nejčastějších spekulací, podle kterých by měl mít nový iPhone mírně větší displej, připojení k rychlejší mobilní datové síti LTE a operační systém iOS 6. Poslední model iPhone 4S LTE nepodporuje, ale v poslední verzi tabletu iPad už je.

V loňském průzkumu společnosti na stejnou otázku v případě iPhonu 4S kladně odpovědělo pouze 21,5 %. „Největším zjištěním průzkumu je bezprecedentní úroveň předběžné poptávky po příští generaci iPhonu, která výrazně převyšuje předběžnou poptávku u minulých modelů,“ čekl Carton. Apple nikdy nezveřejňuje prodejní výsledky jednotlivých modelů, nicméně od 4. října, kdy se na trh dostal iPhone 4S, prodala 72,1 miliónů iPhonů. Další čísla Apple zveřejní během zítřejší konference s analytiky Wall Streetu.

V rámci stejného průzkumu se ChangeWave spotřebitelů také zeptala na jejich názor na smartphone Samsung Galaxy S III, který šel do prodeje v minulém měsíci. O jeho pořízení prý uvažuje asi 9 % z nich. Podle Cartona jsou hlavními důvody pro koupi nového Galaxy jeho velikost a kvalitní displej. Sám Samsung včera uvedl, že po celém světě prodal již 10 milionů kusů.

Byl pro vás článek přínosný?