Hlavní navigace

Rozdělení Microsoftu, k němuž nikdy nedošlo

21. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Maksim Samasiuk - Fotolia.com
V 76 letech zemřel Thomas P. Jackson, někdejší americký soudce, který v roce 2000 rozhodl o rozdělení Microsoftu na dvě samostatné společnosti.
Rozdělení Microsoftu mělo být trestem za zneužití monopolního postavení. Jacksonovo rozhodnutí však nikdy nevešlo v platnost. Následně bylo zrušeno odvolacím soudem, který uznal námitky na Jacksonovu předpojatost. 
 Jackson si totiž během přelíčení neodpustil nelichotivé poznámky na adresu Microsoftu i jeho čelných představitelů. Vedení firmy přirovnal k překupníkům s drogami a zabijákům z podsvětí. Bill Gates navíc podle něj trpěl napoleonským komplexem.
 
Zatímco k realizaci druhé části rozsudku, podle které mělo dojít k oddělení operačních systémů od zbylého podnikání společnosti, nikdy nedošlo, Jacksonovo zjištění, že Microsoft zneužil svého dominantního tržního postavení, odvolací soud ponechal beze změny Po nástupu George. W. Bushe do prezidentského úřadu však Microsoft s novou americkou vládou uzavřel dohodu, kterou se nakonec i tato věc vyřešila.
 
Jak by to však vypadalo, kdyby rozdělení Microsoftu skutečně nastalo? U některých oslovených analytiků a právních odborníků panuje přesvědčení, že dvě různé společnosti by si nyní možná vedly lépe než pouze jediná. 
Podle profesora Roberta Landeho, který na Baltimorské univerzitě učí právo a současně šéfuje Institutu pro ochranu hospodářské soutěže USA, platí pravidlo, že čím víc společností působí na trhu, tím větší na něm panuje konkurence. Společně s konkurencí pak podle jeho názoru roste i tempo inovací.
Kdyby tak byl Microsoft před 13 lety rozdělen do dvou společností, nakonec by spolu podle Landeho začaly soutěžit. Možná by pak Microsoft věnoval více energie do vývoje kvalitního internetového vyhledávače, který by nyní představoval vážnou konkurenci pro dominantní Google.
Nová firma (vzniklá oddělením od Microsoftu) by podle Landeho zase těžila už jen z toho, že by v jejím čele stále někdo jiný než Bill Gates. Systémy Windows i kancelářská sada Office by prý nyní mohly být na zcela jiné úrovni.
 
Jiní analytici teoretickou otázku o rozdělení Microsoftu pojali odlišným způsobem. Podle Ala Gillena z IDC je pravděpodobné, že Microsoft bez operačních systémů by např. nijak neotálel se zajištěním podpory Office pro zařízení iPad. Už by totiž nemusel současně brát ohled i na pozici Windows. Office by tak ve finále dostaly třeba i na Linux.
Al Gillen se domnívá, že Jacksonův rozsudek měl na Microsoft také nepřímý vliv. Společnost je prý od té doby při vývoji nových produktů a implementaci nových funkcí mnohem opatrnější. Vývojářům neustále stojí za zády tým právníků, kteří zvažují možný dopad i těch nejdrobnějších úprav. Bez této opatrnosti mohl současný Microsoft vypadat docela jinak.
 
Zcela odlišný pohled na věc má analytik Michael Cherry ze společnosti Directions on Microsoft. Rozdělením Microsoftu by se podle něj zase tolik nezměnilo. V očích lidí by šlo stále o jednu firmu. Windows jsou podle Cherryho s Microsoftem zkrátka příliš spojeny. Spokojení uživatelé by tak nadále nakupovali produkty obou výrobců, zatímco nespokojení zákazníci jedné firmy by se obloukem vyhýbali i té druhé.

Byl pro vás článek přínosný?