Hlavní navigace

Rozšířená a virtuální realita přinese miliardové výnosy

28. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © Sergey Novikov
Oblast rozšířené a virtuální reality čeká významný rozvoj. Firmy budou v dalších letech investovat do těchto technologií každoročně dvojnásobek peněz. Celosvětové výdaje za produkty založené na rozšířené a virtuální realitě podle předpovědí odborníků vzrostou z 11,4 miliard dolarů v roce 2017 na 215 miliard v roce 2021.

O výnosech z virtuální a rozšířené reality informovalastudie Worldwide Semiannual Augmented and Virtual Reality Spending Guide. Virtuální realita má jako simulované prostředí své místo například v oblasti medicíny nebo leteckého a vojenského výcviku.

Fanoušky si získala i v oblasti zábavy, ať se jedná o sport nebo různé hry, kdy se člověk po nasazení speciálních brýlí ocitne v úplně jiném světě.

Rozšířená realita oproti tomu kombinuje skutečné okolí s prvky, které vytvořil počítač. Tyto technologie nacházejí uplatnění tam, kde práce v reálném prostředí není možná. Buď proto, že takové prostředí ještě neexistuje, nebo je v realitě příliš nebezpečné.

V případě investice za desítky či stovky milionů je lepší ověřit fungování projektu dopředu pomocí virtuální reality. Ušetří to peníze. Brýle pro rozšířenou realitu se už dnes stávají běžnou pracovní pomůckou.

Jednotlivé státy se v tržbách za produkty založené na rozšířené a virtuální realitě doslova předhání. Vývoj je přitom docela zajímavý –v roce 2017 ještě povedou USA, které následuje oblast Asie a Tichomoří. Asie a Tichomoří by ale měly Ameriku do roku 2019 předstihnout.

Spojené státy americké se ovšem na trůn vrátí, a to pravděpodobně po roce 2020, předpovídá studie. Ve střední a východní Evropě pak růst podle studie mírně přesáhne 133 procent.

V roce 2017 budou mít největší slovo spotřebitelé, právě ti budou řídit další růst. Zatímco v západní Evropě a v USA hraje významnou roli také výroba, v Asii a Tichomoří jsou další silné segmenty obchod a vzdělávání.

„Prvními, kdo přijdou a začnou používat rozšířenou a virtuální realitu, budou spotřebitelé, obchod a jednotlivé oblasti výroby. Nicméně později potenciál těchto technologií využijí i další segmenty, jako jsou státní správa, doprava či vzdělávání,“ říká Marcus Torchia, ředitel výzkumu společnosti IDC.

S takovou perspektivou se nabízí prostor pro firmy, které mohou produkty a služby založené na virtuální a rozšířené realitě přidat do svého portfolia.

„Byznys s virtuální realitou není v České republice ještě zdaleka na takové úrovni jako třeba právě v USA, ale firmy působící v ČR si potenciál jejího využití už začínají uvědomovat.  Několik významných projektů už vzniklo. Za pár let budou například významné architektonické, medicínské nebo průmyslové projekty bez virtuální nebo rozšířené reality nemyslitelné. Ve virtuální realitě se zrcadlí extrémní potenciál pro firmy, značky a i společnost jako takovou,“ říká Gabriela Teissing z Rebel&Glory, české firmy zaměřující se na nové technologie a jejich využití.

příloha_ovladnete_sva_data

Více se bude utrácet za virtuální realitu než za tu rozšířenou, předpokládá studie. Ať už se jedná o software či jiné produkty a služby. Za touto převahou v letech 2017 a 2018 bude stát především obliba spotřebitelů ve hrách a placeném obsahu. Důležité je přitom zachytit trend, čemuž bude nápomocný i očekávaný hardware nové generace.

„Jakmile se tento hardware třetí generace objeví, průmysl bude první, který si ho osvojí. Využije špičkový software a služby, aby výrazně zvýšil produktivitu a bezpečnost, čímž naláká zákazníky na fantastický servis a zážitky, kterou budou ušity přímo na míru,“ říká Tom Mainelli, viceprezident společnosti IDC, která se zabývá právě rozšířenou a virtuální realitou.

Byl pro vás článek přínosný?