Hlavní navigace

Růst prodejů Chromebooků je ohromující, ukazují čísla

18. 2. 2021

Sdílet

 Autor: HP
Pandemie nastartovala raketové zvýšení poptávky po Chromeboocích. A zdá se, že zájem vydrží i po jejím odeznění.

Chromebooky šly v loňském roce na dračku. Prodávaly se natolik dobře, že Chrome OS je v současnosti druhým nejpopulárnějším počítačovým operačním systémem, když z této příčky sesadil Mac OS. Potvrzují to data ze společnosti IDC i ze Strategy Analytics.

Dle druhé jmenované operační systém Googlu svůj vzestup potvrdil zejména v posledním kvartále roku. Pozoruhodná jsou též čísla analytické společnosti Canalys, která ukazují, že celkové prodeje Chromebooků se v roce 2020 téměř zčtyřnásobily, a to z 2,9 milionů kusů v roce 2019 na 11,2 milionů.

Mezi notebooky tento trend není nijak nový. Společnost Strategy Analytics vysledovala, že v roce 2019 se tržní podíl Chrome OS na základě prodaných Chromebooků zvýšil na 10,5 %, zatímco Mac OS vykázal 9,1 %.

V uplynulém roce se rozdíl mezi oběma systémy ještě zvýšil, a to se 14,9 % pro Chrome OS a 8,7 % pro Mac OS. Windows patřil dle notebooků prodaných v daném roce s daným systémem podíl 78,9 % v roce 2019 a už jen 75,2 % v roce loňském.

Jen v posledním kvartále roku 2020 dosáhl Chrome OS nového maxima – byl nainstalován na 16,4 % všech prodaných notebooků. MacOS v uvedeném období patřilo 9,1 %, Windows 73,3 %.

„Poptávka po Chromeboocích je obrovská,“ zhodnotil lakonicky sledovaný trend Rushabh Doshi ze společnosti Canalys. „V důsledku dalších lockdownů byla spousta zemí přinucena pospíšit si s digitalizací svého školství, přičemž školy volají pro snadno aplikovatelných řešeních. A Google se v tomto ohledu ukazuje v konkurenčním boji jako celkem populární, zejména ve Spojených státech a v Evropě.“

Zajímavé je, že mezi předními výrobci Chromebooků najdete přední výrobce počítačů, ale překvapivě mezi nimi není Google. Zatímco v posledním kvartále loňska byla celosvětovým lídrem mezi prodejci počítačů společnost Lenovo, za ní Apple, HP, Dell a Samsung, v případě Chromebooků dominuje HP. Za ní Lenovo, Dell, Acer a Samsung.

příloha_ovladnete_sva_data

Z uvedeného také vyplývá, že rodiče dětí odsouzených pandemií k distanční výuce preferovali nákup levnějších Chromebooků. Trend navíc pohání vylepšení, která Google představuje například pro Google Meet nebo Classroom, a současně nabízí jinou perspektivu na snahy Microsoftu soustředěné na operační systém Windows 10X.

On-line výuku totiž zjevně formují jednoduché a levné způsoby, jak dělat potřebnou práci, přičemž se zdá, že právě Google s Chromebooky v současnosti tahá za delší konec.

Byl pro vás článek přínosný?