Hlavní navigace

S 5G vzroste spotřeba mobilních dat až na 200 GB měsíčně

28. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Stephen Lawson, IDG NS
Měsíční spotřeba dat uživatele chytrého telefonu je v západní Evropě a severní Americe v průměru 8 GB. Do konce roku 2024 by měla dosáhnout v průměru 50 GB, jednoduše dosažitelná je však i spotřeba 200 GB za měsíc.

Podle reportu ConsumerLab společnosti Ericsson se mobilní datový provoz mezi Q1 2018 a Q1 2019 zvýšil o 82 %. Důvodů k tomuto nárůstu je hned několik: rostoucí počet uživatelů chytrých telefonů, vyšší průměrný datový provoz na jedno zařízení, který je způsoben především častějším sledováním video obsahu.

Celkem 60 % dat, které v současné využijeme, připadá na video. Spolu se sítěmi 5G však přichází také vývoj a nové formáty videa. Sami spotřebitelé očekávají, že využití videa s nástupem 5G dramaticky naroste. Polovina uživatelů smartphonů tvrdí, že jakmile budou mít k dispozici 5G, začnou sledovat YouTube a Netflix ve 4 K a budou stahovat více obsahu a HD videa.

S nástupem 5G vzroste doba týdenní konzumace videoobsahu o tři hodiny, ze 6,5 na 9 hodin, přičemž 1 hodina z toho bude probíhat prostřednictvím chytrých brýlí do roku 2025.

Zatímco třetina uživatelů připouští, že už teď tráví sledováním videí příliš mnoho času, jeden pěti uživatelů si myslí, že takto může trávit času ještě více. Ovšem za předpokladu, že se zlepší parametry zařízení, která k tomu jsou nyní k dispozici, jako je velikost obrazovky, výdrž baterie nebo datový plán nebo to, že uživatelé nebudou muset při sledování videa držet v ruce smartphone, ale bude možné obraz projektovat na brýle.

Je vysoce pravděpodobné, že zvýšená konzumace videa bude mít vliv také na využití mobilních dat. V současné době se měsíční spotřeba dat u uživatele chytrého telefonu v západní Evropě a severní Americe pohybuje kolem 8 GB. Do konce roku 2024 by však měla dosáhnout až  50 GB.

příloha_ovladnete_sva_data

Pouhých 10 minut denně věnovaných aplikacím AR může znamenat nárůst v průměru na 50 GB na uživatele. I průměrná spotřeba 200 GB za měsíc je relativně jednoduše dosažitelná. Pro představu stačí předpokládat, že konzument ke své obvyklé měsíční „spotřebě dat“ navíc využije 1 hodinu 360stupňového videa, 1 hodinu virtuální reality, 1 hodinu AR pro mapy a 4 hodiny streamování videa ve 4K měsíčně.  Obecně v  průměru polovina uživatelů očekává, že s nástupem 5G se u nich zvýší konzumace mobilních dat.

I když není možné zcela přesně odhadnout nárůst spotřeby mobilních dat po nástupu 5G, je už teď jasné, že současné modely vycházející z využití 4G nemohou být brány jako východisko pro poptávku mobilního širokopásmového připojení v 5G budoucnosti.

Byl pro vás článek přínosný?