Hlavní navigace

Smartphony poprvé překonávají klasické mobily

14. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Ch_Alexandr - Fotolia.com
Nejnovější průzkum prodeje mobilů ukazuje, že i nadále pokračuje silný příklon uživatelů směrem k chytrým zařízením.

Podle Gartneru se ve druhém čtvrtletí tohoto roku prodalo celkem 225 milionů smartphonů, což je o téměř polovinu více než ve srovnatelném období loňského roku.

Klasických mobilů přitom výrobci umístili celkem 210 milionů (meziročně je to o pětinu méně) , což znamená, že vůbec poprvé se podíl smartphonů přehoupl přes padesátiprocentní hranici – ty se tak staly v kategorii mobilních telefonů dominantním typem.

Největší růst prodejů smartphonů zaznamenal region Asia/Pacific (74 %), ve východní Evropě to byl vzestup „jen“ třetinový“.

Podle analytiků zákazníky nalezlo celkem 435 milionů mobilních telefonů, což představuje meziroční nárůst o necelá čtyři procenta. Ukazuje se tak, že kusové dodávky jsou v poslední době spíše ustálené.

Co se týče operačních systémů, došlo také k jednomu milníků – mobilní řešení od Microsoftu poprvé překonaly BlackBerry OS a posunuly se tak na celkově třetí místo. Na druhou stranu je to spíš Pyrrhovo vítězství, protože podíl Microsoftu dosáhl hodnoty jen 3,3 % - jen asi každý třicátý prodaný smartphone tedy má v sobě systém z Redmondu.

Situace pro Blackberry OS je velmi tíživá – podíl tohoto systému se totiž meziročně propadl na polovinu (z 5,5 na 2,7 procentního bodu) a je otázkou, jaká je vlastně budoucnost tohoto tradičního výrobce zejména podnikových mobilních produktů.

Kapitolou samou pro sebe je však Android. Ten totiž nadále navyšuje své zastoupení ve smartphonech – aktuálně je 79 %. Jeho největší konkurent, iOS, ztrácí, i když ne tak výrazně jako BlackBerry OS – i přesto je snížení podílu o čtyři a půl procentního bodu na 14,2 % významné.

Lídrem trhu smartphonů je Samsung, který své postavení meziročně ještě posílil a v současnosti má tržní podíl téměř jednu třetinu.  Zajímavý je ale silný vzestup značky Lenovo, která meziročně prodala o 144 % smartphonů víc – celkem 10,7 milionů jednotek. Apple prodal 32 milionů mobilů, což je o desetinu více než vloni.

Pokud jde o prodeje všech mobilů, také v tomto ukazateli vede Samsung, a to s téměř čtvrtinovým podílem na trhu. Druhá je stále Nokia, jejíž celkové prodeje poklesly o 23 milionů jednotek, kvůli čemuž její tržní podíl klesl o šest procentních bodů na 14 %. Loňský černý kůň -- ZTE  -- hlásí meziročně pokles prodejů o dva minliony mobilů, a tak klesl z loňského čtvrtého místa na páté – až za LG Electronics.

 

Globální prodej smartphonů

Podíl výrobců podle kusových dodávek, 2. čtvrtletí 2013

příloha_ovladnete_sva_data

 

Samsung

31,7 %

Apple

14,2 %

LG Electronics

5,1 %

Lenovo

4,7 %

ZTE

4,3 %

ostatní

40,0 %

Zdroj: Gartner, srpen 2013

Byl pro vás článek přínosný?